Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52
Uw winkelwagen is leeg
De meest Legendarische munten van de Wereld - Deel 2

301 na Chr. introduceerde Keizer Diocletianus de solidus als de nieuwe gouden munt voor het Romeinse Keizerrijk. Keizer Constantijn de Grote voerde de munt in 307 definitief in. Ons woord soldaat is afgeleid van het woord solidus. Een soldaat kreeg namelijk uitbetaald in solidi. Zijn loon heet ook vandaag nog steeds soldij. 

De 9 solidi uit 310 van Constantijn is een bijzonder geval. De naam geeft aan dat hij 9 maal zwaarder is dan een ‘gewone’ solidus. De keizer reikte een dergelijke uitgifte uit in de vorm van een medaillon als een soort ridderorde aan mensen met bijzondere verdiensten voor het rijk. 

De Engelse historica Jocelyn Toynbee (1897-1985) introduceerde in 1944 de term munt-medaillons voor uitgiften als de 9 solidi. Ze hadden namelijk de vorm van een medaillon maar ze waren tevens ook wettige betaalmiddelen. Deze munt-medaillons zijn uiterst zeldzaam. In 2015 kostte een exemplaar op een veiling in Los Angeles US $198.900.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel