Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52
Uw winkelwagen is leeg
De meest Legendarische munten van de Wereld - Deel 4

In 1899 vielen tijdens de Tweede Boerenoorlog de nieuwe stempels voor de gouden munten van de Zuid-Afrikaanse Republiek in Britse handen. De Engelsen wilden het land inlijven bij hun Kaapse kolonie. Zij stelden dat de Republiek geen onafhankelijke staat was. Zij kon immers geen eigen munten slaan. Recent was in het gebied diamant en goud gevonden. Dat was vermoedelijk een belangrijke reden voor de annexatie. 

De President van de Republiek, Paul Kruger, liet na het verlies van de nieuwe stempels met de hand een 9 slaan op een gouden pondstuk uit 1898. De 9 stond voor 1899. Zo bewees hij de Amerikaanse Consul Generaal in Pretoria dat zijn Republiek wel degelijk een onafhankelijk land was dat zelf munten kon slaan. Het mocht niet baten. Niemand kwam hem en zijn land te hulp. In 1902 veroverden de Engelsen definitief de Zuid-Afrikaanse Republiek. 

Er bestaat maar één exemplaar van de ‘Enkele 9’ munt. In 2001 bleek hij op een veiling in Zuid-Afrika US $ 1.400.000 waard.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel