Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Één van de bekendste én populairste munten ter wereld

​De Amerikaanse zilveren Eagle Dollar ontstond als gevolg van een excessieve zilvervoorraad. In de jaren 70 herbergde de National Defense Stockpile - een speciale afdeling van defensie wiens doel het is om allerlei grondstoffen te beheren- maar liefst tientallen miljoenen ounces zilver.

De handtekening van president Reagan

De Amerikaanse overheid ging daarom op zoek naar een manier om deze reserves te verkopen, zonder de zilverprijs te kelderen. Het Congres stelde in 1982 plannen op voor een nieuwe zilveren munt en in 1985 werd de Liberty Coin Act aangenomen, deze Act werd ondertekend door president Reagan. Diens handtekening luidde het tijdperk in van de zilveren Eagle, een munt die een van de populairste beleggingsobjecten ter wereld zou worden.

Een perfecte beleggingsmunt, belangrijk voor de wereldwijde economie

De Amerikaanse Silver Eagle werd voor het eerst uitgegeven op 1 september 1986. De zuiverheid werd wettelijk ingesteld op 99,9% puur zilver en het gewicht werd bepaald op een troy ounce. Deze eigenschappen maken de zilveren Eagle tot een ideale beleggingsmunt. Zo’n beleggingsmunt heeft een aantal belangrijke kenmerken. Vooreerst dient de muntwaarde gebaseerd te zijn op het verwerkte gewicht aan zilver of goud, dit gehalte moet minimaal 90 procent bedragen. De munt moet geslagen zijn na 1800; de munt dient een wettelijk betaalmiddel te zijn (geweest) en de verkoopwaarde mag niet meer bedragen dan 80 procent van de marktwaarde van het goud of zilver. Zilveren Eagles voldoen aan al deze criteria. Belangrijk is ook dat de prijzen van de zilveren Eagle Dollar zeer nauw met de heersende zilverprijzen fluctueren.

De Zilveren Eagle, ook een belangrijke Europese reservemunt

Sinds de Tweede Wereldoorlog geldt de zilveren Eagle Dollar ook in België als ‘reservemunt’. Een reservemunt is een valuta die door de overheid achter de hand wordt gehouden als onderdeel van de internationale reserves. Dankzij die reservemunt kan er goedkoper handel worden gedreven, omdat de valutaschommelingen worden uitgeschakeld. Ook geld lenen wordt eenvoudiger. Meestal is zo’n reservemunt niet gelijk aan de nationale valuta maar aan de muntsoort waarin de prijzen van grondstoffen als goud en aardolie worden uitgedrukt, hier de Amerikaanse Dollar. Het is daardoor ook een belangrijke Europese munt. Samen met de euro maakt hij voor 90 procent deel uit van de wereldwijde reserves.

De Silver Eagle, twee zijden pure schoonheid

Op de voorzijde van de munt prijkt ‘Lady Liberty’, een ontwerp van Adolph A. Weinman dat ook van 1916 tot 1947 de halve Dollar sierde. De keerzijde draagt het zegel van de Verenigde Staten van Amerika met 13 sterren, die de originele koloniën symboliseert. De zilveren Eagle Dollar is bijzonder populair. De oplage stijgt jaar na jaar en het belang van deze munt kan niet onderschat worden. Bijvoorbeeld ten tijde van de Amerikaanse huizenmarkt-crash in 2008 schoten de verkoopcijfers van deze Dollar omhoog. Er worden jaarlijks 30 à 50 miljoen zilveren Eagle Dollars geslagen, cijfers die vele malen hoger zijn dan de gemiddelde oplagen voor andersoortige Amerikaanse zilveren Dollarmunten uit vergelijkbare jaren.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel