Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Euro's verzamelen bij Het Belgische Munthuis

De € 2 munt. We betalen er dagelijks mee. Miljarden euromunten zijn geslagen sinds haar entree. Niet bepaald aanlokkelijk voor de verzamelaar, zou u zeggen. Desondanks zijn deze euro’s, herdenkingseuro’s in het bijzonder, uitgegroeid tot het meest populaire verzamelgebied van Europa. We gingen op zoek naar de meest bijzondere, meest zeldzame, en meest besproken herdenkingseuro’s om te verkennen welke munten het meest begeerd zijn, en te begrijpen waarom dit verzamelgebied zo populair is.

De duurste herdenkingseuro’s ooit

Sommige euro’s zijn wel héél uitzonderlijk snel in waarde gestegen. Veel landen in Europa konden aan het begin van onze Unie niet weten dat deze munten zo verzamelbaar zouden worden.

Ze konden niet anticiperen dat deze munten door veel verzamelaars zó felbegeerd zouden worden. Dit verklaart misschien de kleine oplages waarin sommige munten verschenen.

Met kop en schouders boven de concurrentie steekt één munt. In 2007 sloeg het piepkleine Monaco een herdenkingsmunt om de 25sterfdag van Grace Kelly, Prinses van Monaco, te eren. Slechts 20,001 stukken werden er in 2007 geslagen. Voor eurobegrippen is de munt dus relatief oud.

Dit, in combinatie met de kleine oplage zorgde voor een heuze stormloop op veilingen. De munt leverde een astronomisch bedrag op, enkele duizenden euro’s! Dit maakt het de duurste € 2 herdenkingsmunt ooit.

Veel van de munten die zijn uitgegeven door de kleinere Europese staten (Vaticaanstad, San Marino, Andorra) beleefden een soortgelijke stijging in waarde. Denk bijvoorbeeld aan de herdenkingseuro uit Vaticaanstad ter ere van de ‘Wereld Jongerendag’ uit 2005 (gaat voor rond de € 300), of de San Marinese € 2 ter herdenking van Italiaans historicus Bartolomeo Borghesi (ruim € 180). Ongekend hoge prijzen voor munten met een nominale waarde van slechts € 2. Niet te vergeten dat deze munten slechts enkele jaren oud zijn.

Ook grote Europese landen kennen echter topstukken voor de verzamelaar.

Uitzonderlijke verzamelserie: gezamenlijke Europese uitgaven

Door de jaren heen zijn er een aantal momenten geweest waarop Europese lidstaten gezamenlijk herdenkingsmunten uitbrachten. Omdat elk land haar eigen variant uitbracht, en soms in hele lage oplages, zijn deze munten zeer verzamelbaar.

Hieronder vindt u een overzicht van alle gezamenlijke € 2 herdenkingsmunten:

2007: 50 jaar Verdrag van Rome

2009: 10 jaar Europese Monetaire Unie en de invoering van de euro in het girale betalingsverkeer

2012: 10 jaar euro

2015: 30 jaar Europese vlag

Omdat deze munten door zoveel verschillende landen geslagen zijn, is elke munt op zich al een verzamelgebied dat de moeite waard is!

De meest exclusieve in deze serie is toch wel de Sloveense herdenkingseuro voor de 50 jarige herdenking van het Verdrag van Rome. Slechts 400.000 stuks werden hiervan geslagen. Ter vergelijking; van de Belgische variant werden er 5.000.000 geslagen.

Meestbesproken herdenkingseuro’s uit eigen land

Gelukkig zijn er voor de trotse Belg ook genoeg munten te verzamelen. Onze Koninklijke Munt van België heeft ook een aantal wonderschone herdenkingseuro’s geslagen. Wat dacht u van de munt om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herinneren, of de ‘Child Focus’ € 2 munt om de internationale dag van vermiste kinderen te markeren.

Beide munten die zeer verschillende soorten tragedies herdenken. Stof voor gesprek, maar ook zeker een waardevolle toevoeging aan uw verzameling.

Potentiële toppers voor de toekomst

Ook in recentere tijden zijn er herdenkingseuro’s in zeer kleine oplages verschenen. Deze kunnen in de loop der jaren misschien ook de status van ‘Grace Kelly’ behalen. Deze 5 uitgiften tippen wij als toekomstige pronkstukken van uw verzameling.

  • De 2017 € 2 herdenkingsmunt ter ere van de 1950ste verjaardag van het martelaarschap van Sint Petrus en Sint Paulus (oplage 80.000).
  • De 2017 € 2 uit San Marino, ter ere van de 750e verjaardag van beroemde schilder en architecht Giotto di Bondone (oplage 70.500).
  • De 2016 in Monaco geslagen € 2 ter ere van de 150e verjaardag van de oprichting van casino Monte Carlo door Prins van Monaco, Karel III (oplage 15.000).
  • Nog niet zo lang geleden is Andorra toegetreden als nieuwe mini-staat in de Europese Unie. Daarom tippen wij de 2016 € 2 ‘Nieuwe Reformatie’ herdenkingsmunt als must-have (oplage 85.000).
  • De eerder genoemde 2007 Sloveense € 2 munt ter herdenking van het Verdrag van Rome is eentje die alleen nog maar meer begeerd gaat worden voor verzamelaars. Hij is nu nog relatief betaalbaar, maar voor hoe lang nog… (oplage 400.000).

€ 2 herdenkingsmunten verzamelen doet u bij Het Belgische Munthuis

Als u net zo enthousiast wordt van euromunten als wij, bent u bij ons aan het juiste adres. U kunt u namelijk bij ons inschrijven voor de speciale reserveringsservice voor € 2 herdenkingsmunten, waarmee u de eerste bent zodra wij de hand leggen op de nieuwste herdenkingseuro’s. Bij ons bent u bovendien altijd verzekerd van munten in Uncirculated kwaliteit!

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel