Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Het jubileum van een succesvolle eenheidsmunt

De euro werd officieel ingevoerd op 1 januari 1999. Doel was het creëren van meer stabiliteit en economische groei door middel van een Europese eenheidsmunt.

De geboorte van een Europese eenheidsmunt. 

Op voorstel van de Belgische docent Gemain Pirlot werd uiteindelijk gekozen voor de naam 'euro'. De euro werd aanvankelijk ingevoerd in elf landen als valuta voor elektronische betalingen. Vervolgens werden op 1 januari 2002 tevens euro bankbiljetten en muntstukken in omloop gebracht. Vandaag geldt de euro als valuta in 19 landen en maar liefst 337,5 miljoen EU-burgers betalen er dagelijks mee. 

Naast deze Eurolanden is de euro tevens wettelijk betaalmiddel in een aantal overzeese gebieden zoals Martinique en enkele ministaatjes als Monaco en Vaticaanstad. De euro is dus een poort tot vele landen! 

Het groeiend succes van de Europese Unie

De Europese Economische Gemeenschap (EEG), voorloper van de EU, startte in 1957 met zes lidstaten: België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland. Momenteel zijn dat er al 28. Op 1 juli 2013 trad Kroatië toe, voorlopig als laatste. Albanië, Macedonië, Montenegro, Servië en Turkije staan op de lijst als kandidaat-lidstaten. De uitbreiding van de EU biedt belangrijke kansen voor de euro. Zo is de Euro, na de Dollar, de belangrijkste wereldmunt geworden voor de internationale handel. Een positie welke Europa nooit zou hebben verkregen met 19 individuele valuta. 

De kracht van een eenheidsmunt 

Het Massachusetts Institute of Technology vergeleek tussen 2008 en 2013 in 85 landen de prijzen van 120.000 producten. Wat blijkt? Landen met verschillende valuta's vertonen de grootste onderlinge verschillen in koopkracht. Binnen de eurozone echter zijn de prijzen zeer vergelijkbaar. Volgens de auteurs vormt dit een belangrijk bewijs van de verenigende kracht van de euro.

Een Belgische munt in alle 19 landen 

De euro telt vijftien coupures: acht munten en zeven bankbiljetten. Eurobankbiljetten zijn in alle landen gelijk. De euromunten echter hebben een 'Europese' zijde en een keerzijde die door de individuele landen mag worden ingevuld. De Europese zijde werd ontworpen door een Belg: Luc Luycx, medewerker van de Koninklijke Munt van België. 

Een bijzonder verzamelobject 

Van de euro werden al diverse verzamel- en herdenkingsmunten uitgegeven. Herdenkingsmunten zijn gewoon in omloop en hebben een nominale waarde van €2. Verzamelmunten moeten specifiek worden aangekocht en hebben hogeren denominaties van €5 of hoger en worden vaak uitgegeven in goud of zilver. 

Elk land mag tweemaal per jaar een €2-herdenkingsmunt uitgeven. De herinnering aan de gebeurtenis staat afgebeeld op de nationale zijde. Griekenland gaf in 2004 de eerste euro-herdenkingsmunt uit ter ere van de Olympische Spelen. Herdenkingsmunten voorzien de Europese eenheidsmunt van een nationaal tintje en behoren inmiddels tot de meest populaire verzamelobjecten. 

Een aantal exemplaren zijn extra bijzonder. Dit zijn de vier gezamenlijke €2-herdenkingsmunten: 

• de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome (2007) 
• de 10de verjaardag van de Economische en Monetaire Unie (2009) 
• de 10de verjaardag van de Euro (2012) 
• de 10de verjaardag van de Europese Vlag (2015) 

De grote diversiteit aan deze speciale maken de Euromunten tot één van de meest populaire verzamelobjecten voor Europese muntverzamelaars. De Euro is dus niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor uw verzameling!

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel