Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Een dubbele overwinning voor Colombia

De Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar is een dubbele overwinning voor Colombia. Niet alleen ontvangt de Colombiaanse President Juan Manuel Santos de prijs, tevens komt het goud dat wordt gebruikt voor het slaan van de medaille uit 2 ambachtelijke en kleinschalige mijnbouw organisaties die beide de Fairmined Certificering houden.

Een gedeelte van het goud komt uit een mijn in La Llanada. Het is heel symbolisch dat dit gebied deel uit maakt van dit historische moment, aangezien het conflict dat gaande is in Colombia vele mijnbouwers direct heeft geraakt. Een van deze ambachtelijke mijnbouwers is Harbi Guerrero, hij is een lid van de Coodmilla Cooperative:

“Wij zijn heel blij dat de Nobelprijs voor de Vrede is gemaakt van ons eigen Fairmined Goud. Dit is een bevestiging van het harde werk dat wij doen en het helpt ons om onze gemeenschap te onderhouden. Elke dag weer riskeren wij ons leven diep onder de bergen, daarbij komt dat het leven in een conflict gebied ook niet gemakkelijk is. Wij zijn mijnbouwers, we verlangen naar vrede.”

Wat heeft het Belgische Munthuis met de Nobelprijs te maken? Meer dan u op het eerste gezicht zou denken. Het Belgische Munthuis is een dochteronderneming van het Noorse Samlerhuset. Samlerhuset is sinds 2015 volledig eigenaar van de Munt van Noorwegen. Dit eerbiedwaardig instituut slaat alle wettelijke betaalmunten van Noorwegen en ook nog van een aantal andere landen. Het bedrijf bestaat sinds 1686 en al vanaf 1901 slaat de Munt de gouden medailles voor de Nobelprijzen.

De Nobelprijzen worden elk jaar uitgereikt. De Nobelprijs voor de Vrede wordt toegekend door een commissie van 5 leden van het Noorse parlement. Hij wordt in Oslo uitgereikt. De overige voor de literatuur, de chemie, de economie, de geneeskunde en de natuurkunde worden in Stockholm uitgereikt. De prijzen zijn voor mensen die uitmuntende prestaties hebben verricht op de genoemde gebieden. Ze worden aan een of meerdere personen uitgereikt maar ook aan instellingen.

De Nobelprijs bestaat ook uit een geldprijs van 8 miljoen Zweedse Kronen, dat zijn ongeveer 814.000 euro’s. Voor veel van de prijsdragers is de eeuwige roem van de Nobelprijs belangrijker dan het geld. Elke prijswinnaar krijgt een gouden medaille.

Alfred Nobel

De prijs is vernoemd naar de Zweedse industrieel Alfred Nobel (1833 -1896). Na zijn uitvinding van dynamiet in 1866 werd hij schatrijk. In 1888 las Nobel in een Parijse krant dat hij was overleden. De krant verwarde hem met een broer. In het artikel werd Alfred betiteld als een koopman des doods. Hij trok zich deze omschrijving zo aan dat hij besloot zijn fortuin in te zetten voor de ontwikkeling van de natuurkunde, de scheikunde, de geneeskunde, de letterkunde en de vrede. Hij nam in 1895 dit voornemen op in zijn testament. Een jaar later overleed hij op 10 december 1896. De Nobelprijzen werden 5 jaar later, in 1901, voor het eerst verleend. Ze worden vanaf het begin elk jaar op 10 december uitgereikt om Alfred Nobel te eren. In 1969 stelde de Zweedse Rijksbank een prijs in voor de economie, ook ter nagedachtenis aan Nobel. Sindsdien wordt deze prijs de Nobelprijs voor de economie genoemd.

Op ambachtelijke wijze gewonnen

De gouden Nobelprijsmedailles zijn in 2015 en 2016 door de Munt van Noorwegen geslagen van goud dat uit Colombia afkomstig is. Deze medailles zijn van fairmined goud. Dat betekent dat het metaal afkomstig is van kleine bedrijven, die het op ambachtelijke wijze gewonnen hebben. Zij hebben ook een eerlijke prijs gekregen voor hun goud. Samlerhuset en ook Het Belgische Munthuis steunen de fairmined-beweging waar dat maar mogelijk is. Wij helpen zo mee de armoede te bestrijden in een land als Colombia.

Belgische winnaars

België heeft tot nu toe 10 Nobelprijswinnaars gehad. De laatste was in 2013 onze Dr. François Englert samen met zijn Britse collega Peter Higgs. Ze kregen de prijs voor de natuurkunde. De commissie voor de Nobelprijs van de natuurkunde schreef dat de prijs was verleend “ Voor de theoretische ontdekking van een mechanisme dat bijdraagt aan onze kennis van de oorsprong van massa van subatomaire deeltjes, en dat recentelijk werd bevestigd door de ontdekking van het voorspelde fundamentele deeltje, door de ATLAS- en CMS-experimenten in de Large Hadron Collider van CERN."

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel