Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Het geld dat de wereld veranderde

Er is waarschijnlijk geen voorwerp dat de menselijke geschiedenis beter weergeeft dan de munt. Al meer dan 2500 jaar worden munten gebruikt voor handel, propaganda, kunst en oorlogen, en worden ze geslagen door Koninkrijken, Staten en Kerken. Svein H. Gullbekk weet hier alles over.

Een van de bekendste numismaten

De hoogleraar aan de Universiteit van Oslo is één van de meest gerenommeerde numismaten ter wereld. Gulbekk staat bekend om zijn enthousiaste lezingen over munten en medailles en hun rol in de geschiedenis.

Nu brengt hij zijn enthousiasme en numismatische kennis bijeen in het boek "Money that changed the world" (het geld dat de wereld veranderde). Het is het eerste boek dat de complete wereldwijde geschiedenis van gouden munten weergeeft.
Het eerste complete overzicht

Gulbekk vond veel boeken die de numismatische geschiedenis van een enkel land of regio weergaven. Een uitgebreid en overzichtelijk relaas van de wereldwijde numismatische ontwikkeling over de jaren heen ontbrak echter. Dit terwijl munten de bouwstenen van moderne samenlevingen zijn.

Geld speelt sinds jaar en dag een centrale rol in urbanisatie, het vormen van staten, het drijven van handel en het voeren van oorlog. Dit maakt het bestuderen van munten dan ook zo interessant, het zijn tastbare bewijstukken van de geschiedenis van de mens.

Hier volgt een paragraaf uit het boek over de oorsprong van de Franc:

“De geschiedenis van wellicht de meest belangrijke munt uit de Franse geschiedenis – de Franc – begon in de Middeleeuwen. De munt verbindt de Middeleeuwen met de moderne tijd, de absolute monarchie met de Republiek van de Franse Revolutie. De Franc heeft een lange historie en een sterke symbolische status. Koning Jan de Goede (1319-64) introduceerde de middeleeuwse gouden munt na een beslissing die publiek gemaakt werd op 5 december 1360. De munt, die bekend stond als de Franc á cheval, toonde de koning in vol pantser galloperend op een paard. Het werd geslagen als losgeld voor de koning, die gevangen was genomen door de Engelsen. Het woord ‘franc’ betekende vrij, en de munt markeerde de vrijlating van de koning. In totaal bedroeg het losgeld 3.000.000 gouden munten, ongeveer tien maal de jaarlijkse inkomsten van de Engelsen. Het losgeld was een enorme opoffering voor de Fransen, die hun enorme goudvoorraad zagen verdwijnen uit het land.”

Een geschiedenis van ruim 2500 jaar

Het boek volgt de geschiedenis van de eerste gouden muntstukken uit Lydië (modern West-Turkije) tot aan de jacht op Hitler’s goud in de Tweede Wereldoorlog. Jaren aan onderzoek ging vooraf aan het boek. Het resultaat is een boek dat mooi is vormgegeven, fijn leest en net zo interessant is voor een leek als voor een expert in de numismatiek.

Het 234 pagina’s tellende boek is bij ons verkrijgbaar voor slechts € 49,95 (incl. gratis verzending)!

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel