Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Voor God & Geld - Deel 3

Hoewel ze in de expo niet te zien zijn, zijn er in de tijd die de expositie overspant uiteraard wel munten en penningen geslagen.

De Goudrijder, voorloper van monetaire eenheid

In 1419 volgt Filips de Goede de vermoorde Jan zonder Vrees op als Hertog van Bourgondië en ontpopt zich tot één van de meest invloedrijke heersers van de 15de eeuw.

Om de handel en de economische ontwikkeling van Vlaanderen, Brabant, Holland en Henegouwen te stimuleren, introduceert Filips, verwijzend naar deze vier landen, de zilveren munt Vierlander.

De munt met als eerste uitgifte op 23 januari 1433 is met recht een voorloper van monetaire eenheid. Bij de tweede uitgifte op 11 juni 1454 introduceert Filips ook een gouden munt: de Goudrijder.

De voorzijde van de munt beeldt de hertog in ridderharnas af. In zijn rechterhand een opgeheven zwaard. Hij zit op een naar rechts galopperend paard met daaronder staat het woord xFLADx. Op de rand staat: “Ph”S: DEI:GRA: DVX:BVRG:E:COME – S :FLANDRIE”: (Filips de Goede, Hertog van Bourgondië komt naar Vlaanderen)

De achterzijde toont een schild van het Bourgondische leger met een Vlaamse leeuw over een weelderig kruis. Met op de rand de tekst “☩SIT: NOMEN: DOMINI: BENEDICTVM: AMEN: en aan het eind een stempel van het Bourgondische embleem.

Mouton d'Or / Gouden Lam: veel gebruikt en geïmiteerd in de Verenigde Nederlanden

De Mouton d'Or is een van oorsprong Franse munt, ingevoerd in 1355 en veelvuldig gebruikt en geïmiteerd in de Verenigde Nederlanden. De bekendste imitatie is de door Goodies afgebeelde Mouton van de Vlaamse graaf Lodewijk van Maele. Ook in Brabant werden Moutons geslagen: in Vilvoorde door Johanna en Wenceslas, en (later) in Maastricht door Jan IV.

Nobel, eerste Engelse munt op grote schaal geslagen

In navolging van de in kleine kring circulerende gouden penning en de gulden tijdens de heerschappij van koning Hendrik III en koning Edward III is de Nobel de eerste Engelse gouden munt die op grotere schaal is geslagen. Ook de derivaten van de Nobel, de halve Nobel en de kwart Nobel zijn op grote schaal geproduceerd en waren erg populair.

De expositie ‘Voor God & Geld. Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden’ is nog tot 1 januari 2017 te zien en te beleven in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster (ingang Lange Steenstraat) te Gent.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel