Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Voor God & Geld - Deel 2

De tentoonstelling laat ook zien dat er een heuse kunstmarkt ontstaat, omdat de rijke burgerij schilderijen wil kopen om hun huizen te verfraaien. De vraag is zo groot dat er allerlei schildersateliers ontstaan, die als het ware aan de lopende band schilderijen produceren. Al blijven die onveranderd van hoge kwaliteit.

In de tentoonstelling valt op hoe veel schilders in deze Vlaamse gouden tijd actief zijn geweest en hoe goed hun werk bewaard is gebleven.

Opvallend is ook dat de expo bijna integraal is samengesteld met werken uit de kunstverzameling van Katoen Natie-baas Fernand Huts, beheerd door The Phoebus Foundation. In die zin is Huts een hedendaagse verpersoonlijking van zo’n bewuste hedendaagse rijke burger. Dat oogst ook kritiek, van groter belang is dat deze historische werken in het bezit zijn van een Belg. Daar mogen we trots op zijn, omdat het ons erfgoed is.

Zo is er het kleine doek van Lucas Cranach met een portret van Maarten Luther, waarop de godsdiensthervormer indringend is geschilderd: een Luther die er uitziet als iemand die je niet graag in een donker en verlaten steeg wilt tegenkomen. Er hangen vier prenten van Cranach, die spotten met de te voldane geestelijken van begin 16de eeuw. Van Dürer is er de befaamde ets met een neushoorn. Pieter II Breughel, de jongere Breughel en een volgeling van Bosch, is er vertegenwoordigd met twee kleine voorstellingen van boeren.

De schilderijen, werkelijke meesterwerkjes, laten onder andere zien dat de rijke burgerij, die eigenlijk net het boerenbestaan achter zich heeft gelaten, zich beter achtte dan boeren die beschouwd werden als halve wilden, onbeschaafde lomperiken te leven.

Heel centraal hangt het portret van de rijke en zeer zelfbewuste advocaat en ondernemer Jodocus Aemszoon van der Burch uit 1541 (zie header). Hij had zonder enige twijfel veel geld. Zijn portret belichaamt de rijkdom en de voorspoed van zijn tijd en het geld-thema van de tentoonstelling.

Dit portret, dat eerder dit jaar bij Christie’s is geveild voor een slordige 2,7 miljoen dollar, siert dan ook de affiche van de tentoonstelling en de omslag van de catalogus.

Omdat de expositie zoveel mooie werken van een afgebakende periode toont, deed het ons ook denken aan het maken van een reeks op erebaren, zoals we dat eerder met de 12-delige reeks ‘Het Leven van Napoleon’  deden op vergulde erebaren met daarop in kleur afgebeelde schilderijen van cruciale momenten in het leven van de keizer.

Omdat wij razend enthousiast zijn geworden over de tentoonstelling 'Voor God & Geld' mag ik 100 toegangstickets weggeven! Wilt u hier heen? Laat het ons weten en neem dan gratis contact op met onze Klantendienst (0800 500 52). Maximaal 2 kaartjes per persoon.

En vergeet ons niet te laten weten wat u van de tentoonstelling vond. Dit kan via Facebook of via een email naar: info@munthuis.be.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel