Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De meest legendarische munten ter wereld

De meest legendarische munten ter wereld zijn zonder uitzondering heel kostbaar als ze al te koop zijn. Maar waarom zijn deze specifieke munten zo kostbaar? En waarom vinden we dit nu echt legendarische munten. Lees snel verder.

Waarom verzamelen mensen munten?

Het Belgische Munthuis beseft heel goed dat er heel veel redenen zijn om munten en uitgiften te verzamelen. Vaak doen we dat uit belangstelling voor de geschiedenis. Van een aantal stadstaten en landen uit de oudheid zijn de munten tegenwoordig zelfs de enige overgebleven getuigen van hun bestaan. Een munt markeert altijd een periode uit de geschiedenis. Zo sloeg ons land na de Belgische Revolutie van 1830 in 1834 zijn eerste gouden 20 Frank munt. Het portret van onze eerste Belgische Koning Leopold I staat op de voorzijde. Hij draagt een lauwerkrans in het haar, het symbool waarmee men in de Romeinse tijd succesvolle veldheren eerde. De munt toont triomfantelijk aan dat de jonge Belgische Staat al na 3 jaar hoogwaardige gouden munten kon slaan.

Er zijn ook mensen die uit culturele en kunstzinnige motieven munten verzamelen. Munten weerspiegelen altijd de dominante cultuur van de tijd dat ze geslagen zijn. Een heel belangrijk motief om munten te verzamelen is ook dat munten vrijwel de enige voorwerpen zijn uit soms lang vervlogen dagen die je als particulier kunt bezitten. Voor de meeste mensen is het financieel niet mogelijk om een schilderij van Rubens te kopen. Het is echter wel mogelijk om tegen een redelijke prijs een gouden - of een zilveren munt uit Rubens zijn tijd te kopen. Het is een bijzondere gedachte dat je zo een munt bezit die misschien wel ooit in het bezit van de grote meester was of die in ieder geval door hem niet te versmaden was.

Verzamelaars zijn de hoeders van onze cultuur

Verzamelaars bewaren hun munten en medailles doorgaans heel zorgvuldig. Daarmee houden ze ook cultuurbezit in stand. Elke verzameling munten en uitgiften is een soort privémuseum. Het vormt een portret van de verzamelaar, van zijn belangstellingen en zijn passies. Munten in verzamelingen blijven voor het nageslacht bewaard, lang nadat ze uit het betalingsverkeer zijn teruggetrokken en vervolgens omgesmolten. Munten worden al heel lang verzameld. In vroegere tijden als het beroemde appeltje-voor-de-dorst. Als een buffer voor als je oud werd, of voor slechtere tijden. Er worden nog steeds af en toe munten gevonden die mensen in barre tijden verstopt hebben. Ze zijn later om wat voor reden dan ook niet in staat geweest hun schat op te graven. De ontdekking van zo’n muntschat is altijd groot nieuws.

Het ontstaan van munten

We beschouwen munten tegenwoordig als voorwerpen die er altijd zijn geweest. Dat is in ieder geval al generaties zo. Maar hoe is de mensheid er eigenlijk toe gekomen om munten te maken? De oorsprong van de eerste munten ligt ongeveer 26 eeuwen terug. Toen begonnen mensen in het Koninkrijk Lydië munten te gebruiken om aankopen te betalen. Het land lag in het westelijke deel van het tegenwoordige Turkije. Het was heel welvarend, had een zacht klimaat wat heel goed was voor de landbouw. De bevolking had daardoor goed te eten. Er bleven nog genoeg landbouwproducten over om te verhandelen daarvoor was een waardevast ruilmiddel erg handig, het begin van het ontstaan van munten. De eerste muntmeesters sloegen op de voorzijde een afbeelding van een leeuw of vis. De Lydische munten vonden al snel hun weg over het hele Middellandse zeegebied. Vele staten en stadstaten begonnen zelf munten te slaan.

Sinds die tijd zijn munten niet meer uit onze beschaving weg te denken. Ze hebben vele eeuwen lang een grote rol gespeeld in het leven van mensen. Ook waren ze van belang voor het in stand houden van staten. Ze hebben een lange weg afgelegd van de nog redelijk primitieve leeuwenkoppen van de Lydiërs tot de technisch hoogwaardige munten die we tegenwoordig in onze portemonnee hebben.

De meest legendarische munten van de Wereld

De moderne munten kun je vrijwel altijd direct na de uitgifte aanschaffen. Gelukkig voor muntliefhebbers en verzamelaars zijn er ook nog altijd een redelijk aantal oudere en zelfs antieke munten te koop. Er bestaan echter ook munten die zo zeldzaam en kostbaar zijn dat ze een legendarische status hebben verworven als ze al eens te koop worden aangeboden brengen ze ongelofelijke bedragen op. Onderstaande beroemde munten maken allen aanspraak op de titel “meest legendarische munt”.

1. De 20 $ gouden Double Eagle 1933

Augustus St. Gaudens ontwierp begin 20ste eeuw een nieuwe gouden 20 dollar-munt. De munt kwam in 1907 in circulatie. In 1933 leed de hele wereld onder de Grote Depressie. De Amerikanen probeerden massaal hun geld om te wisselen in gouden munten. President Roosevelt liet om de complete instorting van de banken te voorkomen alle gouden Double Eagles van 1933 omsmelten. In de loop der jaren bleken 20 exemplaren van de munt voor de omsmelting ontvreemd te zijn. Uiteindelijk zijn ze alle opgespoord en in beslag genomen. Een exemplaar was in 1933 legaal gekocht door Koning Faroek van Egypte, een groot muntverzamelaar. Deze munt is in 2002 geveild en bracht toen US$ 7.590.020 op.

2. De gouden negen solidi 310 A.D.

Deze antieke munt van Keizer Constantijn de Grote uit 310 n. Chr. is werkelijk legendarisch. Hij is 9 maal zwaarder is dan een ‘gewone’ solidus. De keizer reikte een dergelijke uitgifte uit als een soort ridderorde aan mensen met bijzondere verdiensten voor het rijk. De Engelse historica Jocelyn Toynbee  introduceerde in 1944 de term munt-medaillons voor uitgiften als de 9 solidi. Ze hadden namelijk de vorm van een medaillon maar ze waren ook wettige betaalmiddelen. Ze zijn uiterst zeldzaam. In 2015 kostte een exemplaar op een veiling in Los Angeles US$198.900.

3. Een bijzondere Roebel uit 1902

De gouden 37,5 roebel uit 1902 van Tsaar Nicolaas II van Rusland is heel zeldzaam. Het is de grootste gouden munt ooit in Rusland geslagen. De - eenmalige - oplage is 225 stuks. De Tsaar kreeg 200 exemplaren om aan hoge ambtenaren te schenken bij jubilea en dergelijke. Zijn neef Grootvorst George Michalovitsj kreeg de overige 25 voor uitdeling aan militairen. Op een veiling in Zürich in mei 2012 bracht een exemplaar US$ 147.660 op. Het is voor muntverzamelaars altijd een grote sensatie als deze zeer zeldzame munt op een veiling verschijnt.

4. De gouden Krugerrand ‘Single 9” 1899

In 1899 vielen tijdens de Tweede Boerenoorlog de nieuwe stempels voor de gouden munten van de Zuid-Afrikaanse Republiek in Britse handen. De Engelsen stelden vervolgens dat de Republiek geen onafhankelijke staat was. Zij kon immers geen eigen munten slaan. De president van de Republiek, Paul Kruger, liet na het verlies van de nieuwe stempels met de hand een 9 slaan op een gouden pondstuk uit 1898. De 9 stond voor 1899. Zo bewees hij de Amerikaanse Consul Generaal in Pretoria dat zijn Republiek wel degelijk een onafhankelijk land was dat zelf munten kon slaan. Er bestaat werkelijk maar één exemplaar van de ‘Enkele 9’ munt. In 2001 bleek hij op een veiling in Zuid-Afrika US$ 1.400.000 waard.

5. De Dexter dollar van 1804

De Dexter dollar vertelt een van de merkwaardigste verhalen uit de Amerikaanse muntgeschiedenis. In 1835 schonk de Amerikaanse regering aan de Koning van Siam en aan de Sultan van Masqat een set Amerikaanse munten. Bij deze munten was een zilveren dollar met het jaartal 1804. Verzamelaar James V. Dexter kocht een ‘1804’ dollar in 1885. De vorige eigenaars weigerden hem een certificaat van echtheid voor deze munt te geven. Uiteindelijk bevestigde de Amerikaanse Munt dat er 15 stuks van deze 1804 dollars geslagen waren in 1834-1835 om als relatiegeschenk te dienen. Dexter markeerde zijn dollar door een D te slaan op de keerzijde. Tegenwoordig wordt de Dexter dollar geschat op een waarde van US $ 8 miljoen.

6. De zilveren Liberty Head 5 cents 1913

In 1913 sloeg de Amerikaanse Munt een nieuwe munt van 5 dollarcent. Deze verving het Liberty Head 5-centstuk. Tot ieders verbazing toonde een zekere Sam Brown in 1920 op de jaarlijkse conventie van de American Numismatic Association 5 Liberty Head-Nickels met het jaartal 1913. Hoe kon dat? Sommige munthistorici denken dat Brown, een oud werknemer van de Amerikaanse Munt, zelf deze exemplaren heeft geslagen. Anderen menen dat ze wellicht als proefstukken gemaakt zijn om de muntgang te testen. Dan zouden ze legaal geslagen zijn. Feit is dat de 5 Liberty Head Nickels 1913 heel beroemd zijn geworden. De Eliasberg-Nickel, genoemd naar de muntverzamelaar Louis Eliasberg, is de beste. Hij bracht op een muntveiling in 2007 maar liefst US$ 5 miljoen op.

7. De Venetiaanse 50 zecchino uit circa 1763

Van 1284 tot 1797 was de Venetiaanse zecchino een vaste waarde. Hij woog altijd 3,5 gram en het goudgehalte was standaard 23,6 karaat (983/1000). Doge Alvise Mocenigo IV liet tijdens zijn regering van 1763 tot 1778 een gouden munt slaan met een waarde van maar liefst 50 zecchino. Deze kolossale munt weegt 175 gram, waarvan 172 gram aan puur goud. Een verzamelaar had er in 2005 US $ 379.500 voor over.

8. De Canadese zilveren Dei Gratia dollar 1911

De oplage van de eerste Canadese dollar was minimaal in 1911: 2 exemplaren in zilver en een in lood. De munt is nooit in omloop gebracht. Hij heet de Dei Gratia dollar omdat van de vorst van de munt, George V, wordt vermeld dat hij DEI GRA(tia) REX ET IMP(erator) IND(iae) is, bij de gratie Gods Koning en Keizer van India. Een van de 2 zilveren exemplaren kwam rond 1960 tevoorschijn uit de archieven van de Britse Munt. De loden slag werd in 1977 aangetroffen in het Canadese parlement. Het tweede zilveren exemplaar is vermoedelijk afkomstig van de muntmeester van de Canadese Koninklijke Munt in 1911. Sinds 1996 is deze dollar in het bezit van een Amerikaanse verzamelaar. De waarde wordt op minstens US$ 1 miljoen geschat.

9. De Petition Crown van 1663 Charles II

In 1660 schreef de Engelse Koning Charles II een wedstrijd uit voor het ontwerpen van nieuwe Engelse munten. De Engelse medailleur Simon zond in 1663 een zilveren medaille van Crown-formaat, 40 mm doorsnede. Hij vroeg de Koning om zijn ontwerp te vergelijken met het werk van de ‘Hollandse’ ontwerpers van de Britse Munt. Dat waren de Roettiers, medailleurs afkomstig uit Antwerpen.

Simons verzoek, zijn ‘petition’, omhelsde 200 woorden. Simon graveerde die in 2 regels op de  rand van de munt. Deze rand is maar 3,5 mm hoog! Zijn ontwerp getuigt niet alleen van een overweldigend meesterschap, het is ook van een ongenaakbare schoonheid. De ‘Petition Crown’ verschafte Thomas Simon eeuwige roem. Er zijn in totaal 12 Petition-medals bekend. 9 ervan zijn in musea. Een Petition Crown bracht op een veiling in 2007 € 280.910 op.

Samenvattend is een munt ‘legendarisch als hij heel zeldzaam, een bijzonder verhaal vertelt èn vrijwel nooit te koop is.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel