Ach ja, Lucky Luke!

De Monnaie de Paris viert in 2021 de 75ste verjaardag van de stripheld Lucky Luke.  Toen we de zilveren en de gouden 50 euro ‘Lucky Luke 75 ans’ van de Franse Staatsmunt voor het eerst zagen, ging er een golf van nostalgie door Het Belgische Munthuis. Vrijwel iedereen van ons zei: “die las ik altijd toen ik een tiener was. Ik rende naar de winkel om de nieuwste Luck Luke te kopen van mijn zakgeld”. Titels als Tenderfoot, De Neven Dalton, Daisy en nog vele meer werden genoemd en enthousiast geprezen. We hadden opeens gemeenschappelijke herinneringen dankzij de Lucky Luke- albums. Een enkeling kende zelfs de nieuwste Lucky Luke uit 2020: “Een cowboy tussen het katoen”. We merkten dat ook onze kinderen de albums graag lezen.

Tekeningen en tekst
Als kind genoten we puur van de avonturen van Lucky Luke. We keken niet naar de namen van de tekenaar of de tekstschrijver. Pas als volwassenen zien we wie de avonturen van Luke heeft getekend en wie de tekstschrijver was. De tekenaar was tot 2001 Morris, de schrijver van de verhalen was van 1955 tot 1977 René Goscinny. Wie waren deze mensen?

Morris
Morris is het pseudoniem van de Vlaming Maurice de Bevere (1923-2001). Zijn vader was fabrikant. . Maurice studeerde rechten aan de universiteit van Leuven. Hij tekende liever strips dan advocaat te zijn of zijn vader in de fabriek op te volgen. Na de Tweede Wereldoorlog bedacht hij de stripfiguur Lucky Luke met zijn trouwe schimmel Jolly Jumper. In 1946 verschenen de eerste tekeningen met Lucky Luke in het Frans-Belgische stripblad Spirou. Het eerste album kwam uit in 1947, Morris schreef in het begin ook de teksten voor zijn strip. De Lucky Luke albums waren onmiddellijk populair. Morris heeft er 72 getekend, Het laatste album van zijn hand kwam uit in 2002.

Lucky Luke
In de strip komen steeds vaste personages terug. Lucky Luke zwerft op zijn trouwe schimmel Jolly Jumper door het Wilde Westen. Hij is een revolverheld die sneller schiet dan zijn schaduw. Jolly Jumper is het slimste paard van het Wilde Westen. Luke beleeft vele avonturen met de stuntelige, criminele gebroeders Dalton. Hij overwint ze altijd. Vaak wordt hij gevolgd door Rataplan, de domste hond van het Wilde Westen. Meestal komen ook doodgravers in zijn verhalen voor. Ze hebben altijd een centimeter bij zich om iemand op te meten voor een doodskist. Morris baseerde hen op de paters in het internaat van zijn jeugd, met hun zwarte soutanes. Ook treden vaak bekende mensen als Céline Dion, Alfred Hitchcock, Louis de Funès en vele, vele meer op in een paar scènes. Dat heet een cameo.

René Goscinny (1926-1977)
Van 1955 tot 1977 schreef de Fransman René Goscinny de scenario’s voor de Lucky Luke albums. Hij bracht meer humor en ironie in de verhalen. Voor kinderen zijn ze spannend om de avonturen van Lucky Luke. Volwassenen zien de diepere betekenis van de strips en de meestal goedmoedige maatschappijkritiek er in. Morris en Goscinny voerden vaak bekende figuren uit het Wilde Westen als Rechter Roy Bean, Jesse James, Billy the Kid, Buffalo Bill, Calamity Jane. Ze lieten zien hoe vreemd en soms ook hoe idioot deze mensen vaak waren. Stripliefhebbers beschouwen de Lucky Luke-albums van Morris en Goscinny als de beste van de reeks.

Lucky Luke gaat door
Na de dood van Morris in 2001, tekent de Fransman Achdé, alias Hervé Darmenton, de avonturen van Lucky Luke.