Goudbaren, BTW vrij goud

Wist u dat goud is vrijgesteld van btw? Als u wel eens een gouden munt of goudbaar heeft gekocht, waarschijnlijk wel. Maar waarom is dat zo? En waarom betaalt u wel belasting over andere edelmetalen als zilver en platinum? We vertellen het in in dit blog.

Waarom betaal ik over goud geen btw?

De Europese Unie nam in 1998 een nieuwe wet aan. In deze wet werden bepaalde soorten goud in de eurozone vrijgesteld van btw. De reden van deze nieuwe wet? De EU wilde niet alleen het gebruik van goud als financieel instrument preserveren, ze wilde het ook stimuleren. Goud heeft immers aangetoond over de jaren heen zijn waarde relatief goed vast te houden in een wereld van fluctuerende economische omstandigheden.

Bovendien waren er met het samenvoegen van alle lidstaten in een Europese Unie opeens allerlei verschillende belastingwetgevingen om rekening mee te houden. In enkele lidstaten was bijvoorbeeld al een plan om, op provisorische basis, een vrijstelling op goud in te stellen. Dit zou betekenen dat die landen een zeer voordelige plek zouden worden om goud in te kopen en het elders weer door te verkopen.

Om de fiscale regels rondom de verkoop van goud gelijk te trekken, en zodoende een vrije en eerlijke verhandeling van glimmend goud te bewaken, werd de btw-vrijstelling op goud door de hele Unie ingesteld.

Zijn er voorwaarden aan deze btw-vrijstelling?

Gelukkig wel. Niet elke vorm van goud is vrijgesteld. De voorwaarden die de EU aan deze regeling heeft gesteld zijn:

  • Goudbaren met een zuiverheid van minstens 99,5% en een algemeen geaccepteerd gewicht op de bullion markt (maar wel meer dan 1 gram) zijn vrijgesteld.
  • Gouden munten met een zuiverheid van minstens 90%, die na 1800 geslagen zijn, in het land van oorsprong wettelijk betaalmiddel zijn (of zijn geweest). Ook mag de marktwaarde van de munt niet meer dan 80% bovenop de waarde van het gewicht in goud zijn. De EU publiceert elk jaar een lijst met gouden munten welke aan voornoemde criteria voldoen en dus per definitie vrijgesteld zijn.

Waarom betaal ik dan wel belasting over andere edelmetalen als zilver?

Helaas wordt in de Europese Unie van alle edelmetalen alleen goud erkend als financieel instrument. Andere metalen als zilver of platina worden gezien als grondstof. Deze zijn namelijk ook in veel industrieën te gebruiken. De industriële toepassingen van goud zijn daarentegen beperkt.

Om te voorkomen dat bedrijven misbruik maken van deze belastingregel en hun grondstoffen als zilver ‘goedkoop’ opkopen, zijn deze edelmetalen niet uitgesloten van btw-plicht.

Welke gouden uitgiften van Het Belgische Munthuis voldoen aan de voorwaarden van de Europese Unie?

Niet alleen de Manneken Pis goudbaar is BTW-vrij te kopen! Wij gaan zeer zorgvuldig om met de voorwaarden die gesteld zijn door de Europese Unie. Zo kunnen we u altijd de meest voordelige aanbieding doen, en haalt u zo gunstig mogelijk glimmend goud in huis!

Wilt u btw-vrij goud kopen? Dit zijn de meest populaire exemplaren:

  1. 24-karaats goudbaar ‘Manneken Pis’  - 2,5 gram [BTW vrij]
  2. 24-karaats goudbaar ‘Groote Oorlog’  - 2,5 gram [BTW vrij]
  3. 24-karaats goudbaar ‘Mortsel’  - 2,5 gram [BTW vrij]
  4. Extra zware 24-karaats goudbaar ‘Mortsel’  - 5 gram [BTW vrij]