Drie vergeten Belgische Prinsessen: de dochters van Koning Leopold II

Voor mij is het heel gewoon dat Prinses Elisabeth onze Kroonprinses is. Zij is immers het oudste kind van Koning Filip en Koningin Mathilde. Ik was dan ook een beetje verbaasd toen ik las dat het nog niet zo heel lang geleden is dat alleen de zonen van de Koning konden opvolgen. Had de vorst geen zonen dan volgde de naaste mannelijke verwant hem op. Deze ‘Salische (opvolging)wet’ zorgde ervoor dat na Koning Leopold II zijn neef Prins Albert de derde Koning der Belgen werd. Leopolds oudste dochter Prinses Louise kwam volgens dit principe niet in aanmerking om onze vorstin te worden. Pas sinds 1991 wordt de Belgische monarch opgevolgd door zijn of haar eerstgeboren kind, zonder onderscheid tussen een jongen of een meisje.

Prinses Louise en haar zusters Stefanie en Clementine zijn min of meer vergeten. Dat vind ik niet helemaal terecht. Ze hebben ondanks hun geboorte op stand geen erg prettig leven gehad.
Wie waren ze eigenlijk?

Het gezin van Leopold II en Maria Hendrika

Ook Koningen krijgen niet altijd wat hun hart begeert. Leopold II wilde graag een zoon als opvolger. Het heeft niet zo mogen zijn. Hij kreeg met zijn echtgenote Aartshertogin Maria Hendrika van Oostenrijk 4 kinderen: Louise (1858-1924), Leopold (1859-1868), Stefanie (1864-1945) en Clementine (1872-1955). In 1865 stierf grootvader Leopold I. Zoon Leopold volgde hem op als Leopold II en kleinzoon Leopold werd de nieuwe Kroonprins.

Tragedie

In 1868 viel de jonge Leopold in een vijver in de tuin van het Koninklijke kasteel van Laken. Hij werd op tijd uit het koude water gehaald. Helaas bezorgde dit avontuur hem een longontsteking waaraan hij een paar dagen later stierf. Bij zijn begrafenis was de Koning in tranen, naar men zegt de eerste en enige keer in het openbaar. Overigens liepen Leopold en Maria Hendrika niet over van ouderlijke liefde. De Koning keek vrijwel niet om naar zijn dochters. Wel liet hij ze volgens een heel strikt en hard regime opvoeden. Maria Hendrika onttrok zich aan het gezinsleven in haar residentie in Spa.

Gedwongen huwelijken

Leopold liet zijn 2 oudste dochters een huwelijk sluiten dat het aanzien van het Belgische Koningshuis in Europa moest verhogen. Louise werd gekoppeld aan haar rijke achterneef Prins Filips van Saksen-Coburg-Gotha. Dit huwelijk mislukte. Stefanie werd op 17-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de Oostenrijk-Hongaarse Kroonprins Rudolf. Het paar kreeg een dochter. Het huwelijk van Stefanie en Rudolf eindigde in 1889 met het drama van Mayerling, waarbij Rudolf eerst zijn jonge maîtresse Marie Vetsera doodschoot en daarna zichzelf.

Een huwelijk verboden

In 1902 kwam het tot een breuk met de jongste dochter Clementine. Leopold intensiveerde na de dood van Maria Hendrika zijn betrekkingen met de Française Blanche Delacroix, een dame met een bedenkelijk verleden. Hij verbood Clementine te trouwen met Prins Victor Napoleon Bonaparte (1862-1926) de troonpretendent voor Frankrijk van het Huis Bonaparte. In 1910 gaf Koning Albert I de Prinses alsnog toestemming om met Victor Napoleon te trouwen. Hun huwelijk was heel gelukkig.

Leopolds laatste gebaar naar zijn dochters

Louise, Stefanie en Clementine kregen na het overlijden van hun vader een grote schok te verwerken. Ze kwamen niet voor in zijn testament. Een groot deel van zijn immense fortuin ging naar Blanche en de rest naar de Koninklijke Schenking, de instelling die landerijen, paleizen en kastelen beheert die ten dienste staan van de Koninklijke Familie.