4 juni 1831: Prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha wordt gekozen tot Koning der Belgen

Denkt u ook wel eens van een gebeurtenis uit het verleden; daar was ik graag bij geweest? Persoonlijk zou ik graag de vergadering van het Nationaal Congres van 4 juni 1831 hebben bijgewoond. Op die dag kozen de afgevaardigden uit heel België Prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha tot Koning der Belgen. Hoe kwam dat zo?

De Stomme van Portici

Het begon met een opvoering van een opera: ‘La Muette de Portici’. ‘De Stomme van Portici’ is een grand opéra, een avondvullend werk in 5 bedrijven van de Franse componist Daniel François Esprit Auber. De opera speelt in de 18de eeuw. De inwoners van het Italiaanse vissersdorp Portici komen in opstand tegen de wrede Spaanse overheersing. De vrouwelijke hoofdrol is een doofstom meisje: zij zegt of zingt niets in de hele opera.

2 hoofdrolspelers in het drama zingen een duet over de liefde voor het vaderland: ‘Amour sacré de la Patrie’ (‘Heilige liefde voor het Vaderland’). Toen dat lied klonk op 25 augustus 1830 in de schouwburg van Brussel ontstond er ophef in het publiek. Ook buiten de zaal klonken weldra opgewonden revolutionaire kreten. De Belgische opstand tegen het autoritaire bewind van Koning Willem I was begonnen!

Belgische revolutie

Willem I, Erfprins van Oranje-Nassau, was vanaf 1815 Koning van een Koninkrijk dat de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden verenigde. Hij bleek een man met grote gaven voor de zakelijke, technische en industriële ontwikkeling van zijn rijk. Helaas had hij geen of weinig oor voor de specifieke politieke wensen en verlangens van zijn zuidelijke onderdanen. Hij reageerde met militair ingrijpen op de opstand. Dat verliep desastreus voor hem. Een diplomatiek optreden en toegeven aan de gerechtvaardigde eisen van zijn zuidelijke onderdanen had misschien een afscheiding kunnen voorkomen. Maar dat zat simpelweg niet in het karakter van de man.

Voorlopig Bewind

Op 24 september 1830 nam een groep wijze mannen de regering over in het zuiden. Zij noemden zich het Voorlopig bewind. Al op 4 oktober 1830 riepen ze de onafhankelijkheid uit. Op 20 december 1830 werd die door de grote mogendheden erkend. Het Bewind organiseerde ook verkiezingen voor een Nationaal Congres. Dat moest een grondwet voor de nieuwe staat België maken. Het Congres bepaalde dat België een constitutionele monarchie moest worden. Maar wie moest de eerste Koning der Belgen worden? Uiteindelijk viel de keus op een van oorsprong Duitse Prins die Engelsman was geworden: Leopold van Saksen-Coburg-Gotha. 152 van de 196 leden van het Nationaal Congres stemden voor Leopold.

Leopold I

Prins Leopold van Saksen-Coburg-Gotha (1790-1865) was na een schitterende carrière in het Russische leger getrouwd met de Engelse Kroonprinses Charlotte. In 1817 beviel de Prinses van hun doodgeboren zoon. Zij stierf zelf een dag later. Leopold was ontroostbaar. De Engelse regering kende hem na de dood van Charlotte een jaargeld toe. Hij bleef ook aan het Britse hof verbonden. In 1830 boden de Grieken hem hun Koningskroon aan, maar die weigerde hij. De kroon van het gloednieuwe België accepteerde hij wel. Het Nationaal Congres had al op 23 februari de Luikse baron Érasme Surlet de Chokier tot regent van het land gekozen. Op 21 juli legde Prins Leopold de eed af als onze eerste Koning der Belgen.

Munten van Leopold I

Ik ben er fier op dat Het Belgische Munthuis een reeks heeft met een gouden 20 Frank uit het laatste levensjaar van Leopold I: 1865. Dat is de reeks ‘Koninklijk Belgisch Goud van Weleer’. Het portret van Leopold op de gouden 20 Frank van 1865 geldt als een meesterwerk van de beroemde medailleur Leopold Wiener. Vele verzamelaars zeggen dat dit portret het mooiste Belgische muntportret is van de 19de eeuw: nooit overtroffen. Dat ben ik helemaal met ze eens.

Onze Klantendienst geeft u graag alle inlichtingen over de Koninklijk Belgisch Goud van weleer. U kunt de dienst bereiken op telefoonnummer 078/790 002 (lokaal tarief). Mailen kan ook op info@munthuis.be.