Herdenkingsmunt

8 april 1875 werd onze latere Koning Albert I in Brussel geboren. We vieren dit jaar dus zijn 143ste verjaardag! Hij volgde in 1909 zijn oom Leopold II op als onze derde Koning der Belgen.

Barbara Tuchman beschrijft in haar boek ‘De Kanonnen van Augustus’ hoe Koning Albert op de begrafenis in mei 1910 van de Britse Koning Edward VII te paard meerijdt in het cortège van 9 gekroonde vorsten. Ze zegt dat Albert de enige vorst is van dit illustere gezelschap die ‘grootheid’ zal verwerven.

De Koning-Ridder

Albert toonde karakter en moed, kortom grootheid, doordat hij de hele Eerste Wereldoorlog bij zijn troepen achter de IJzer bleef in West-Vlaanderen. Hij behoedde zijn soldaten voor deelname aan de slagen om Ieper. Zijn dankbare soldaten eerden hem met de titels Koning-Ridder en Koning-Soldaat.

Na de oorlog bemiddelde de Koning vaak tussen partijen in ons politiek verdeelde land. In 1927 hield hij een heel beroemd geworden rede in Seraing. Die toespraak gaf de aanstoot tot het Nationaal Fonds voor wetenschappelijk onderzoek. Het fonds heeft ons land zeer vooruit geholpen.

Alberts fameuze gouden 20 Frank 1914

Onze reeks ‘Koninklijk Belgisch Goud van weleer’ voert de enige gouden munt van Koning Albert I. Dat is de fameuze gouden 20 frank van 1914. Persoonlijk koester ik deze munt!

Ons verloren Erfgoed in goud

De regering plande in 1911 een gouden 100 Frank munt. In 1912 en in 1914 wilde ze een gouden 10 Frank uitgeven. Deze munten zijn ontwikkeld tot aan de proefslagen toe. Aan een proefslag beoordeel je of een munt klaar is voor productie als circulatiemunt. Deze proefslagen zijn uitermate zeldzaam. Ze zijn vrijwel niet te verkrijgen. Als er ooit al eens een te koop is, moet je er ongelooflijk veel voor betalen.

Ik kan me voorstellen dat u droomt van een dergelijke proefslag voor uw verzameling. Wij hebben daar bij Het Belgische Munthuis een oplossing voor. Op basis van de originele stempels hebben we exacte gouden replica’s laten slaan van de proefslagen van de 100 Frank 1911, de 10 Frank 1912 en de 20 frank 1920. Deze replica’s zijn van een hogere kwaliteit dan de originele proefslagen. Ze zijn namelijk Proof, dat is de hoogste muntkwaliteit! Onze reeks ”Ons verloren Erfgoed in Goud” ontsluit dit belangrijke erfgoed voor u. Begrijpt u dat ik er trots op ben?

Bekijk hier de reeks ”Ons verloren Erfgoed in Goud”

Nog meer uitgiften met Koning Albert I

Koning Albert I komt nog vaker voor in onze collecties. Onze reeks ‘Koninklijke Dubbelportretten’ toont hemt zelfs driemaal: met zijn gemalin Koningin Elisabeth, met zijn voorganger Leopold II en met zijn opvolger Leopold III. Onze reeksen ‘De Koninklijke Stamboom van België in Kleinste goud’ en de
‘De Koninklijke Dynastie van België in zwaar vergulde Crown size uitgiften’ hebben de Koning-Ridder.

Tragisch einde

Albert verongelukte tragisch op 2 februari 1934 tijdens een bergwandeling bij Marche-les-Dames. Hij werd maar 58 jaar oud. Zijn echtgenote, Koningin Elisabeth, overleefde hem 31 jaar. Zij overleed in 1965, 89 jaar oud. Nog steeds en naar mijn mening terecht staat Koning Albert I in ons land in hoog aanzien. Hij was al de held van mijn grootvader en ook nog steeds van mij.