Amerikaanse Lincoln Wheat Cent

De Lincoln Wheat Cent is één van de populairste muntseries in Amerika. De eerste munt werd geslagen in 1909 en de laatste in 1958. Het verzamelen van een complete set is een haalbaar doel voor verzamelaars, maar kan moeilijk zijn. Er zijn namelijk 144 verschillende data/muntteken combinaties nodig, waarvan er een aantal zeer prijzig zijn. Dat is het interessante van verzamelen: u kunt het zo duur en goedkoop maken als u zelf wilt.

De 1909 VDB werd voor het eerst geslagen op 2 augustus 1909. De VDB versie van dit jaar is in grote aantallen beschikbaar in hoge kwaliteit en lage prijs (rond de 20 euro).

In 1926 werd de 1926-S geslagen, en daarbij hoort een interessant verhaal. Het is namelijk de munt met de laagste oplage van de gehele serie. Daarbij komt dat de volledig originele rode munten zeer zeldzaam zijn. Dit betekent dat u voor rond de 90 euro een hoge kwaliteit Circulated-munt kunt vinden.

De stalen centen zijn in 1943 geproduceerd toen er voor de oorlog koper nodig was. De munten zien er uniek uit, maar zijn niet moeilijk te vinden. U kunt een Uncirculated gecertificeerde set kopen voor minder dan 20 euro.

Een Uncirculated exemplaar van de 1954 Lincoln Wheat Cent kost u hooguit een euro op elke grote muntbeurs. Toch is het een sleuteljaartal: laatst werd er een “MS-67” (zo goed als geen beschadigingen, erg goed geslagen) geveild voor $23.500. U kunt munten met net iets mindere kwaliteit al verkrijgen voor slechts 20 euro.

Voor een betaalbare Proof-munt kunt u het best een cent uit 1950 op de kop tikken. Dit is niet alleen het begin van de moderne Proof periode, het heeft ook de laagste oplage in Proof-munten van de jaren 1950 tot aan 1958. Voor minder dan 100 euro heeft u een zeer goede kwaliteit Proof-munt.