De gouden 5 Roebel van Tsaar Nicolaas II

Rusland was in 1898 een absolute wereldmacht. Het was het derde land van de wereld in grootte en bevolkingsaantal. Tsaar Nicolaas II regeerde als absolute alleenheerser. Hij was verwant aan alle Europese vorstenhuizen. Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk kreeg namelijk met haar man Albert 9 kinderen, wiens huwelijken zij allen arrangeerde. Uit deze huwelijken kwamen 42 kleinkinderen, wat haar de bijnaam grootmoeder van Europa opleverde. Via deze weg was Tsaar Nicolaas bijvoorbeeld neef van de Britse koning George V (op wie hij bovendien sprekend leek). Zijn ooms waren de koningen van Denemarken en Griekenland. Dat zorgde mede ook voor veel internationaal verkeer, en een periode van relatieve vrede.

Zijn gouden 5 Roebel 1898-1911 was nationaal en internationaal heel belangrijk. Hij hoort alleen al daarom in de Collectie De Gouden Eeuw. Er is nog een tweede reden voor opname in de collectie: de munt is buitengewoon fraai ontworpen en uitgevoerd. Hij is een droom voor elke verzamelaar.

De Russische Roebel is een heel oude munt. De naam gaf aanvankelijk in de 13de eeuw een gewicht aan van ongeveer 200 gram zilver waar men mee betaalde.

Langzamerhand werden ook munten in de Russische gebieden Roebels genoemd. De grote modernisator van Rusland, Tsaar Peter de Grote, hervormde het muntstelsel in 1704. Russische goud- en zilvermijnen voorzagen het land vanaf de 17de eeuw van  veel edelmetaal. In 1838 beleefde Rusland zelfs een heuse goudkoorts in Siberië. Rusland had in de Gouden Eeuw goud genoeg voor hoogwaardige gouden munten.

Overigens bestond de Russische bevolking rond 1900 nog voor 80% uit straatarme boeren. De overige 20% bezat enorme hoeveelheden goud, voor het meeste deel in gouden Roebels. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog hadden de Russen 1.690.000.000 gouden Roebels opgepot.

De regeringsperiode van Nicolaas II begon aanvankelijk sterk, en kenmerkte zich door bloei, reformatie en zowel economische als demografische groei. De bevolking groeide met bijna 30% tijdens zijn bewind. Hij besteedde ook veel aandacht aan de levensstandaard van de werkende klasse. Zo voerde hij een begrenzing van de werkdag in, en zorgde voor kosteloze medische hulp voor grote fabrieken, en voerde hij bescherming voor arbeiders bij werkongevallen in.

Toch zou zijn bewind vooral gekenmerkt worden door de Eerste Wereldoorlog en de daaropvolgende Oktober Revolutie.

De verliezen aan mensenlevens en de overige lasten van de Eerste Wereldoorlog troffen veel Russen, extra zwaar. De Oktober Revolutie van 1917, in 2017 exact 100 jaar geleden, luidde een heel nieuwe tijd in. In 1917 was de Gouden Eeuw in Rusland definitief over. Tsaar Nicolaas deed onder dwang afstand van zijn troon, en werd samen met zijn familie opgesloten in Jekaterinenburg. Ze zouden een vreselijk lot tegemoet gaan. Toen het contro-revolutionaire leger op het punt stond Jekaterinenburg te veroveren, werd de gehele familie geëxecuteerd en in een massagraaf gegooid.

Het tsaardom van Nicolaas II zou de boeken ingaan als het grootste maar tevens laatste van zijn soort. Het hof van Nicolaas II in St. Petersburg schitterde letterlijk van het goud en de juwelen. Er heerste een luister die sindsdien niet meer geëvenaard is. Het zeer fraai uitgewerkt portret van de tsaar en het zeer gedetailleerde ontwerp van het wapen op zijn gouden 5 Roebel 1898-1911 zijn een afspiegeling van de pracht en praal van de laatste jaren van het Tsaristische Rusland.

De munt is een terecht pronkstuk in de Gouden Eeuw Collectie. Hij is een van de prachtigste uitingen op zowel muntkundig als ook artistiek gebied van de Gouden Eeuw.