Belgische Frank

1830. België verklaart zich onafhankelijk van Nederland. En bij een nieuw land hoort een nieuwe munteenheid. Maar het blijkt niet makkelijk voor het jonge België om een nieuwe munt te kiezen. Na veel beraad valt de keuze op de ‘Frank’, naar Frans model. In 1832 wordt de allereerste munt geslagen. Nu, 185 jaar later, is er een wel heel bijzondere heruitgave van het eerste muntstuk van het onafhankelijke Koninkrijk België: de ‘5 frank 1832’ verguld met 24-karaats goud.

De eerste frank

Op de voorzijde van de allereerste Belgische munt staat de geliefde koning Leopold I. De prins van Saksen-Coburg-Saalfeld werd door het Belgische Nationaal Congres gevraagd om koning te worden van België. De prins had goede relaties met het Verenigd Koninkrijk (hij was getrouwd met de dochter van Koning George IV van Engeland) en was bevriend met de Franse Koninklijke familie. Een ideale koningskandidaat. Krap een jaar na zijn kroning siert zijn portret de eerste Belgische munt, met op zijn hoofd een eikenkrans naar Romeins voorbeeld. Een eerbetoon aan de redder van de natie.

De heruitgifte van de 5 Frank munt combineert het oude ontwerp met de nieuwste technieken. De uitgifte is geslagen met de originele stempels. Dankzij de moderne slagtechnieken heeft deze heruitgave echter een kwaliteit heeft waar ze in het 19e eeuwse België slechts van konden dromen. De keerzijde leent veel van het Franse 5 franc ontwerp van die periode, met de nominale waarde van de munt omhuld door een eikenkrans. Deze uitgifte is verguld met 24-karaats goud, weegt maar liefst 22 gram en heeft een diameter van 37 mm, en heeft het keurmerk ‘Prooflike’ gekregen.

België als voorloper

In het begin wordt de waarde van de Belgische frank gedefinieerd als gewicht in zilver. De eerste franken zijn dan ook van massief zilver, voor de kleinere waarden wordt koper gebruikt. In de wet staat dat gouden franken ook geslagen mogen worden, maar dat gebeurt weinig. In 1860 brengt België echter als eerste land ter wereld koper-nikkelmunten in omloop. De eerder gebruikte koper-legering was te zwaar voor de 5, 10 en 20 centiem munten, en zilver bleek te broos. De Belgische Munt besloot te experimenteren met nikkel. De 20 centimes munt met de innoverende legering wordt in de laatste jaren van Koning Leopold’s regeerperiode geslagen. Het bleek een succesformule: vandaag de dag is koper-nikkel de meest gebruikte legering voor het slaan van munten.

Er zijn veel verschillende franken geslagen in België, echter blijken de munten uit de eerste periode van ons land de meest begeerde. Gelukkig kunt u nu deze bijzondere herdenkingsuitgifte aan uw verzameling toevoegen.