De Flowing Hair Silver Dollar uit 1794 gaat onder de hamer

In augustus 2017 gaat de Lord St. Oswald-Norweb 1794 Flowing Hair Silver Dollar onder de hamer op de veiling van ANA World’s Fair of Money Auction in Denver, Colorado.
Deze munt werd bijna 30 jaar geleden voor het laatst geveild, in november 1988, op een openbare veiling van the Norweb Collection.

Haar zustermunt, de PCGS MS-66+ Lord St. Oswald–Ostheimer Example, werd in mei 2015 verkocht voor de gigantische prijs van $4.993.750 door Stack’s Bowers Galleries.

Voorheen waren deze twee 1794 Silver Dollars altijd bij elkaar geweest en ze kwamen door erfenis in het bezit van Lord St. Oswald–Ostheimer. De oorspronkelijke eigenaar van de munten was zijn voorvader William Strickland die aan het einde van de achttiende eeuw door de Verenigde Staten reisde. Strickland heeft heel wat zilveren dollars en andere Amerikaanse munten verzameld tijdens deze reis. In 1964 werden ze verkocht als onderdeel van Lord St. Oswald’s kabinet bij Christies.

De bijna perfecte Lord St. Oswald-Norweb munt is een van de mooiste “overlevende” exemplaren van de allereerste Amerikaanse zilveren dollars en is een van de grootste schatten van de Amerikaanse numismatiek. Volgens het veilinghuis is de kwaliteit van deze munt ““impeccably preserved and lustrous” en heeft hij slechts lichte gebruikssporen. De munt staat als vierde beste in de rangorde van kwaliteit en derde beste in de rangorde van “Mint State Coins” aller tijden van de Professional Coin Grading Service (PCGS). Bovendien heeft hij de hoogste klasse van schaarsheid.

Het veilinghuis Stack’s Bowers Galleries heeft elk bekende “Mint State” exemplaar minimaal een keer verkocht. Het record bij dit veilinghuis staat op naam van de PCGS Specimen-66 Carter-Cardinal-Morelan 1794 Silver Dollar. De munt werd in januari 2013 verkocht voor maar liefst 10 miljoen dollar.