Ons verloren erfgoed in goud

Waarom een Belgische Proefslagen collectie?

De geschiedenis en dan zeker de financiële geschiedenis van een land verhaalt hoe de staat van zijn financiën rechtstreeks invloed heeft op de munten die het laat slaan voor zijn betalingsverkeer.

Het huishoudboekje van de staat bepaalt ook of bepaalde munten überhaupt wel worden geslagen en hoelang ze in omloop blijven. Er bestaan in de rijke muntgeschiedenis van ons land munten die het niet tot uitgifte hebben gebracht.

Hun ontwerpen hebben wel vele, zo niet alle stadia doorlopen van een eerste ontwerp tot zelfs proefslagen.

Wat is een proefslag eigenlijk?

In de muntkunde verstaat men daaronder een eerste slag van een munt als de stempels voor de productie klaar zijn. Men slaat dan een eerste slag om te zien hoe de munt er nu precies uitziet. Dat kan men pas goed beoordelen aan een werkelijk geslagen exemplaar en echt goed zien of het muntportret wel tot zijn recht komt, of de belettering goed is geplaatst, of er geen fouten in het staatswapen zijn gemaakt, of de munt volmaakt rond is, of alle details naar tevredenheid correct zijn afgewerkt enzovoort.

Vaak worden proefslagen vernietigd.

Als ze van zilver of van goud zijn worden ze ook wel omgesmolten. Het gebeurt en gebeurde ook wel dat ze, als ze correct werden bevonden, aan de overige munten van de eerste grote productieslag werden toegevoegd. Dan zijn ze niet meer te herkennen als proefslagen. Kortom, proefslagen hebben de neiging te verdwijnen. Maar sommigen blijven bestaan. En dan wordt het interessant voor de muntverzamelaars. Er zijn gevallen bekend waarbij proefslagen van een munt zeer hoge prijzen opbrachten op veilingen.

Te meer als het proefslagen waren van munten die het nooit tot een productie hebben geschopt. Zulke proefslagen gelden natuurlijk in de muntwereld als extra bijzonder en dus als buitengewoon begeerlijk. Het Belgische Munthuis is van mening dat deze proefslagen tot ons nationale Belgische Patrimonium behoren, onze collectieve erfenis als natie.

De ontsluiting van het Belgisch munt-patrimonium

Het Belgische Munthuis heeft actie ondernomen om een verborgen deel van ons nationale patrimonium te ontsluiten. We prijzen ons gelukkig dat de Koninklijke Munt van België ons in staat heeft gesteld om aan de hand van de oorspronkelijke muntstempels uit hun stempelkabinet gloednieuwe stempels te maken waarmee wij stempelfrisse proefslagen van van nooit eerder uitgegeven munten uit het tijdperk van de Belgische Frank (1832-2001) hebben kunnen slaan.

Deze herslagen hebben hetzelfde hoge goudgehalte dat oorspronkelijk voor de munten was voorzien, dat is 900/1000, 21,63 karaat. Deze proefslagen bezitten tevens de hoogste kwaliteit die de muntpersen tegenwoordig kunnen afleveren. Ze zijn van Proof-kwaliteit!

En dan nog dit

De reeks ‘Ons verloren Erfgoed in Goud’ ontsluit een numismatisch belangrijk deel van ons muntkundig Patrimonium uit de tijdperk van de Belgische Frank voor u. Een heel aardige bijkomstigheid is ook nog dat u deze herslagen voor een zeer redelijke prijs kunt bemachtigen. Reserveer nu voor slechts €249 uw zeldzame gouden uitgifte "Proefslag 10 Frank Albert I 1912".