Manneken Pis, een Brussels icoon

Manneken Pis. Er zijn weinig dingen zo onlosmakelijk verbonden met België. Het alsmaar plassende mannetje is de trots van het Brusselse volk met haar levensvreugde en zelfspot. Zo klein als het beeldje is, zo groot is zijn historie. Als sinds 1388 staat er op de hoek van de Stoof- en de Eikstraat al een fontein met een beeldje. In die bijna 630 jaar is Manneken Pis verbrijzeld, gebombardeerd, gered, gestolen maar vooral geliefd. We vertellen graag de bewogen geschiedenis van dit Belgische icoon.

Een eerste Manneken Pis

Hoewel de naam Manneken Pis pas in 1452 in de archieven verschijnt, stond er al bijna 60 jaar een beeldje bij de fontein in de Stoof- en de Eikstraat. Van het beeldje is niks meer over, en een betrouwbare afbeelding ontbreekt, maar hier zijn geschiedkundigen het over eens.

Het origineel van het beeldje zoals hij er vandaag uit ziet komt van de hand van Hiëronymus Duquesnoy de Oudere, uit 1619. Manneken Pis speelde toen al jaren een essentiele rol in de drinkwatervoorziening van Brussel. Bij speciale gelegenheden plast hij echter bier of wijn. Dit maakt hem enorm geliefd bij het Brusselse volk.

De geboorte van een legende

Wanneer de Franse Zonnekoning Lodewijk XIV in 1695 Brussel bombardeert verbergen de Brusselaars het beeldje. Vele gebouwen, kunstwerken en archieven gaan in vlammen op. Maar Manneken Pis overleeft, wat hem alleen maar meer geliefd en geroemd maakt. Het volk ziet in hem een symbool van het Brusselse karakter, en kleedt hem bij grote evenementen in een kostbaar pakje.

Doelwit van vandalen en grappenmakers

Zijn groeiende roem maakt het mannetje een gelief doelwit van dieven. Omstreeks 1745 ontvoerden Engelse soldaten hem in het geheim. Brusselaars startten een klopjacht, en dankzij behulpzame burgers van Geraardsbergen konden de dieven gegrepen worden.

Twee jaar later was het weer raak: Franse grenadiers van koning Lodewijk XV stalen het beeldje van zijn sokkel. Het volk kraaide oproer, een bloederige rel dreigde. De koning gaf opdracht de daders op te sporen. Het beeldje werd snel teruggevonden en teruggeplaatst. Om weer in de goede gratie van het Brusselse volk te komen schonk hij een schitterend tenue van brokaat aan Manneken Pis, geborduurd met goud. Als kers op de taart ontving hij het Kruis van Lodewijk XIV.

De diefstal van 1817

In 1817 liep het minder goed af met Manneken Pis. Een gepardonneerde dwangarbeider, genaamd Lycas, ontvoerde hem. Brussel was verbijsterd. Een krant publiceerde het volgende gedichtje om het volk te troosten:

Ey lieve meisjes! Staakt geschrei

Al koomt gy door dees dievery

een zoeten troost te missen;

hij zal met nerstig onderzoek

nog wel eens koomen uit den hoek

om zonder schroom te pissen.

Het volk zocht naarstig naar het beeldje, maar vond uiteindelijk slechts scherven onder een berg puin. De stukken werden aan elkaar geplakt, en gebruikt om een mal te maken waarin het bronzen beeldje gegoten werd.

Het zou niet de laatste keer zijn dat Manneken Pis stuk ging. In 1965 brak het beeldje opnieuw. Het bovenste stuk werd pas acht maanden later in het Brusselse Kanaal teruggevonden. Het niet aflatende vandalisme dreef de Brusselse autoriteiten een replica te gieten, die tot op de dag van vandaag de Stoofstraat siert. Het origineel is overigens weer aan elkaar gezet. Dit beeld is te vinden in het Broodhuis op de Grote Markt.

Een eerbetoon

Nu, 200 jaar later na de vernietigende diefstal van 1817, is er een eerbetoon aan dit Belgische icoon. Een prachtige goudbaar, met op de voorzijde Manneke Pis. Hiermee kunt u uw liefde voor het plassende beeldje vereeuwigen in glimmend goud. Omdat deze voldoen aan de strikte voorwaarden van de Europese Unie zijn deze BTW-vrij! Exclusief verkrijgbaar bij Het Belgische Munthuis, in zeer strikt gelimiteerde oplage. Haalt u ook een van de 500 Manneken Pis goudbaren in huis?


Ontdek of u nog op tijd bent voor 1 van de maximaal 500 BTW-vrije goudbaren. Reseveer hem hier.