Het is augustus 1914 als Paus benedictus XV bij het aanvaarden van zijn pausschap aandringt op een wapenstilstand met Kerstmis. Helaas wijzen beide strijdende partijen dit af. Op 24 december 1914 begint het overdag echter te vriezen waardoor het altijd aanwezige water in de loopgraven bevriest en de soldaten heel even van de modder zijn verlost.

In deze winterse setting ontstaat een heus kerstbestand rond Ieper. Het over en weer schieten stopt. Duitse soldaten beginnen in hun loopgraven kerstliederen te zingen die door de Britten beantwoord worden met hun eigen carols. Kerstgroeten worden voorzichtig over en weer over het slachtveld geroepen en enkel waaghalzen komen aan het einde van de dag zelfs ongewapend uit hun loopgraaf om de tegenstander te begroeten.

Kerstvrede 1914
Het gerucht van deze vreedzame ontmoetingen verspreidt zich snel over de linies en aangemoedigd door hun dappere strijdmakkers staat het de volgende dag, in het niemandsland tussen de loopgraven, vol met Britse en Duitse soldaten die elkaar een gelukkig kerstfeest wensen en foto’s bewonderen van elkaars geliefden en familie. Er ontstaat een verbroedering tussen de partijen. Een verbroedering die er zelfs toe leidt dat er die dag een potje voetbal wordt gespeeld tussen de Duitsers en de Britten (uitslag 3-2).

Deze officieuze wapenstilstand houdt op sommige plaatsen zelfs stand tot half januari. In latere jaren komt het door de verharding van de strijd helaas nooit meer tot een dergelijk kerstbestand.

Samenwerking In Flanders Fields Museum
Om de verhalen van de Groote oorlog levend te houden heeft het In Flanders Fields Museum samen met het Belgisch Munthuis een prachtige set Herdenkingsmunten samengesteld die de kerstvrede van 1914 en andere gebeurtenissen in de Groote oorlog herdenken en in leven houden.

Nu slechts € 19,95, alleen voor de eerste 100 bestellers

ik ga er vanuit dat u, net als ik groot liefhebber van de kleine vaak ontroerende verhalen achter de grote historische gebeurtenissen, deze munt net zo zult waarderen als ik dat doe.

Bestelt u als één van de eerste 100 verzamelaars deze proof kwaliteit munt die symbool staat voor dit ontroerende verhaal, dan betaald u slechts 19,95 (normaal € 34,95). Een uitzonderlijk aanbod om deze mooie set aan te vullen, alleen voor onze trouwste verzamelaars!

Specificaties
Kwaliteit:
Proof
Metaal:
Cu85/Zn15, Zwaar verzilverd - gedeeltelijk verguld
Jaar van Uitgifte:
2018
Land van Uitgifte:
Gibraltar
Nominale waarde:
1 Crown
Gewicht:
28,28 gram
Diameter:
38,6 mm
Voorzijde:
Portret Koningin Elizabeth II naar rechts - Jaar van uitgifte - land van uitgifte - denominatie
Keerzijde:
Kerstbestand aan het westelijke front in 1914 Omschrift: 1914 • WE WILL REMEMBER THEM • 1918
Oplage:
49.999

Maak uw set ‘100 jaar herdenking Groote Oorlog’ compleet
Laat deze kans dus niet voorbijgaan en eer de dappere, moedige manschappen, vluchtelingen en vele slachtoffers - de prijs van elke munt in de set is € 34,95 (incl. verzending). Een uitzonderlijke prijs voor een munt van Proof-kwaliteit met een luxe verrijking in zilver en goud!

Geslagen ter ere van de opgeroepen soldaten die naar het front vertrekken
In de begindagen van de Groote Oorlog dachten velen dat de soldaten met Kerstmis 1914 weer thuis zouden zijn. De oorlog kon nooit lang duren meende men. Er heerste dan ook vaak een opgewekte en optimistische stemming bij het afscheid bij de trein. Al snel na het begin van de Groote Oorlog in 1914 wist de vrouw en moeder bij de trein dat haar geliefde was ingestapt in een trein naar de hel. Dit afscheid kon wel eens voor altijd zijn.

Bestel nu en steun het In Flanders Fields Museum
Dit jaar komen verschillende landen samen in Flanders Fields om het einde van de Groote Oorlog - exact 100 jaar geleden - te herdenken. Herdenk met hen mee door uw set ‘100 Jaar Herdenking Groote Oorlog’ compleet te maken. Hiermee steunt u bovendien het In Flanders Fields Museum.

Van iedere aangeschafte munt doneert Het Belgische Munthuis een bedrag aan het museum, omdat het brengen van dit oorlogsverhaal een universele en eigentijdse vredesboodschap is en dus een belangrijke maatschappelijke opdracht. De eerste munt ter ere van de opgeroepen soldaten die naar het front vertrekken kan van u zijn voor slechts € 34,95 (incl. verzending).

De overige 5 munten uit de set worden u maandelijks zonder enige verplichting toegestuurd voor slechts € 34,95 per stuk (incl. verzending). U kunt ze in alle rust thuis bewonderen en u mag elke munt binnen 14 dagen retourneren. Ook kunt u op elk moment besluiten te stoppen met verzamelen.