De munten van de gouden eeuw: Belgische geschiedenis met onze eigen 20 Frank van Leopold II

VerzamelKwaliteit: Zeer Fraai | Belgisch & internationaal icoon | Massief 21,63 karaats goud (.900)

De munten van de gouden eeuw: Belgische geschiedenis met onze eigen 20 Frank van Leopold II

Toegegeven, België is niet erg groot in oppervlakte. Toch hebben wij in de Gouden Eeuw een heel belangrijke rol gespeeld in het Europese geldverkeer. In 1865 richtte ons land samen met Frankrijk, Italië en Zwitserland de Latijnse Muntunie op. De Franse gouden 20 Francs werd de standaardmunt van de Unie.

  • Geslagen in massief 21.63 karaats goud (.900)
  • In de hoge verzamelkwaliteit: Zeer Fraai
  • Een waar stukje Belgisch geschiedenis
  • Jaar van uitgifte: 1867
  • Geleverd met Officieel Certificaat van Echtheid
  • Type: Losse uitgifte
  • Beschikbaarheid: Laatste exemplaren
Nu slechts: € 599

De Belgische 20 Frank 1867 was daardoor volstrekt uitwisselbaar met de Franse gouden 20 Franc. Als een Belgische koopman een product ontving met een rekening in Franse Francs, kon hij in gouden Belgische Franken betalen, zonder enig koersverlies. Dat ging zo met alle landen van de Latijnse Muntunie, die rond 1900 uit 13 lidstaten bestond. Het spreekt vanzelf dat dit heel bevorderlijk was voor onze internationale handel.

Koning Leopold II volgde zijn vader Leopold de eerste op in 1865. Hij heeft 44 jaar lang geregeerd, de langste regeringsperiode van een Belgische vorst tot nu toe! De Belgische industrie ontwikkelde zich voortvarend tijdens zijn regering. Onze steenkoolmijnen voorzagen volop in de vraag naar goedkope energie, ook en vooral nodig voor de fabrieken van ons land. Na 1884 zorgde het bezit van Belgisch Congo voor veel grondstoffen, waaronder ook veel goud. Leopold II gebruikte de inkomsten uit de Congo ook voor heel veel belangrijke en fraaie bouwwerken. Hij verwierf er de titel Koning-Bouwmeester mee.

Leopold II kan ook gerust ‘de Gouden Koning’ genoemd worden, zijn portret staat op 94% van alle gouden 20 Franken ooit geslagen. De Belgische gouden munten rouleerden volop in Gouden Eeuw, ook internationaal. De Belgische graveur Leopold Wiener maakte dit meesterstuk. De volksmond noemde deze gouden 20 Frank een gouden Louis, naar de Louis d’Or van de Franse Koningen. In de rand van de gouden 20 Frank 1867 staat gegraveerd: DIEU PROTÈGE LA BELGIQUE: Moge God België beschermen. In ieder geval staat vast dat de Belgen in de Gouden Eeuw de langste periode van vrede kenden uit onze geschiedenis. Van 1831 tot 1914 waren wij bij geen enkel internationaal conflict betrokken.

Deze 83 jaar vrede, 4 generaties lang(!) heeft ons naast alle inkomsten voorspoed en groei gebracht. Verzamelaars over de hele wereld zien deze munt en latere slagen ervan graag in hun collectie. Hij verdient een ereplaats in de Collectie De Gouden Eeuw.

Nu slechts: € 599
Specificaties
Kwaliteit:
Zeer Fraai
Metaal:
Massief 24,63 karaats goud (. 900)
Jaar van Uitgifte:
1867
Land van Uitgifte:
België
Nominale waarde:
20 Belgische Franken
Gewicht:
6.45 gram
Voorzijde:
Portret Leopold II
Keerzijde:
Belgische grootzegel, mantel & kroon, nominale waarde