Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De moord op Kennedy

Sommige mensen bezitten een soort onsterfelijkheid. Dat geldt zeker voor John F. Kennedy (1917-1963), de 35ste President van de Verenigde Staten van Amerika. Hij werd vermoord op 22 november 1963 bij een bezoek aan Dallas, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Texas. Men zegt dat iedereen die het nieuws hoorde van de moord op die dag, wist waar hij toen was. Dit jaar is het alweer 55 jaar geleden dat hij de dood vond. Maar zijn mythe is ook voor mij nog sterk. Zo sterk zelfs dat zijn presidentschap veel korter geleden lijkt dan het werkelijk is.

President
In 1960 versloeg Kennedy Vicepresident Richard Nixon bij de strijd om het Amerikaanse presidentschap. Op 21 januari 1961 werd hij geïnaugureerd als President van de USA. In april 1961 gaf hij toestemming voor de invasie van Cubaanse ballingen in de Varkensbaai in Cuba. Hij weigerde echter de Amerikaanse luchtmacht en marine in te zetten. De invasie mislukte.

Cubacrisis
Een volgend hachelijk moment in zijn presidentschap was de Cubacrisis in oktober 1962. De Sovjetunie van Chroesjtsjov had op Cuba bases ingericht met langeafstandsraketten met kernkoppen. Kennedy besloot daarop tot een volledige omsingeling en complete blokkade van het eiland. De wereld hield zijn adem in. Mijn vader vertelde me dat hij zich nog goed de dreiging herinnerde en het gevoel van onheil dat er toen heerste. De wereld ontsnapte maar net aan een kernoorlog. De Sovjetunie en Cuba bonden in. De Russische bases op het eiland werden ontmanteld. Kennedy was de overwinnaar in dit conflict.

Problemen
De President kreeg te maken met de dreigende verovering van Zuid-Vietnam door de communisten van Ho Chi Min, de president van Noord-Vietnam. Hij zond 17.000 Amerikaanse soldaten naar Vietnam om het Zuid-Vietnamese leger te trainen. Binnenlands eisten de Afro-Amerikanen een einde aan de rassenscheiding die vooral in het zuiden van de Verenigde Staten nog volop heerste. De vraag hoe Kennedy deze problemen opgelost zou hebben, is zoals alle ‘wat als’ vragen zinloos. De president heeft simpelweg te weinig tijd gehad om veel aan deze problemen te kunnen doen.

Overlijden
Op 22 november 1963 schoot Lee Harvey Oswald hem dood in Dallas tijdens een rijtoer van de President bij een bezoek aan de stad. Nog steeds doen allerlei geruchten de ronde over de moord. Sommigen denken dat er naast Oswald nog een schutter is geweest. Anderen denken dat Oswald niet de moordenaar was, maar dat er een internationaal complot is geweest dat in de moord is uitgemond.

Vraag niet wat jouw land voor jou kan doen…
De wereld was geschokt door de moord. De vrije wereld verloor een jonge, dynamische en vooral charismatische leider. De era Kennedy blonk uit door een enorm elan om van de wereld een betere plaats te maken. Zijn woorden tijdens zijn inauguratie speech: “Vraag niet wat jouw land voor jou kan doen, maar vraag wat jij voor jouw land kunt doen”, inspireren nog steeds vele mensen over de hele wereld. Vandaag de dag is de legende van Kennedy groter dan de man zelf. Maar zijn wil om los te komen van vastgeroeste principes en om vooruitgang voor de mensheid te bevorderen en te aanvaarden is nog steeds een lichtend voorbeeld voor velen. Ook voor mij.

De zilveren Kennedy halve dollar
Al in 1964 heeft de Amerikaanse regering een halve dollar laten slaan met het portret van John F. Kennedy op de voorzijde. Het snelle uitbrengen van deze munt geeft aan hoe geschokt Amerika was door de moord op de President. De munt is in de versie van 40 % zilver geslagen van 1965 tot 1970. Ik ben er trots op dat Het Belgische Munthuis hem heeft opgenomen in de reeks ‘De Amerikaanse Muntgeschiedenis”.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel