Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De Belgische Omwenteling van 1789-1790

Regelmatig vullen historische munten mijn kennis van de geschiedenis aan. Ze praten me als het ware bij. Als u me kort geleden had gevraagd naar de Belgische Omwenteling zou ik gezegd hebben dat die in 1830 begon met een opvoering van La Muette de Portici. Ik wist niet dat er van 1789 tot 1790 nog een Belgische Omwenteling is geweest. Een set van 5 munten uit het jaar 1790 leerde me dat.

Aanloop naar de Belgische Omwenteling

Vanaf 1783 wilde de Oostenrijkse Keizer Jozef II de hervormingen die hij in zijn overige landen had ingevoerd ook aan zijn Nederlanden opleggen. Hij wilde vooral de macht en het bezit van de geestelijkheid beperken. Die bezaten veel geld en landerijen, die alleen haarzelf en haar dienaren ten goede kwamen. Jozef II wilde de invloed en het bezit van de kerk in onze gewesten beperken. Hij streefde ook naar een meer centraal bestuur bij ons en een rechtspraak die overal hetzelfde zou zijn in de Zuidelijke Nederlanden. Hij had nog veel meer verlichte ideeën over het bestuur van zijn landen.

Onze voorvaderen vonden Jozefs pogingen tot hervormingen maar niets. Waar bemoeien die Oostenrijkers zich mee? We willen leven zoals we dat altijd hebben gedaan! Er kwam verzet tegen de Keizer. In 1789 begon de opstand tegen de Oostenrijkse plannen. Hij leidde tot een confederatie van gewesten bij ons.

De Belgische omwenteling van 1789-1790

Deze eerste “Belgische Omwenteling” speelde van 1789 tot 1790. Ons haastig samengesteld leger verdreef nog in 1789 de Oostenrijkse troepen uit onze gewesten. Op 11 januari 1790 vormde het grootste deel van de Zuidelijke Nederlanden een confederatie. Wij verklaarden ons onafhankelijk van Oostenrijk.

De 320 dagen van de Verenigde Nederlandse Staten

De nieuwe confederatie noemde zich de Verenigde Nederlandse Staten. Zij hield het 320 dagen vol. Eind 1790 herstelden de Oostenrijkse troepen de orde. De nieuwe Keizer Leopold II draaide de hervormingen van zijn broer Jozef II terug. In 1794 was het gedaan met de oude maatschappij toen een Frans leger de Oostenrijkse Nederlanden bezette. In 1795 werden we ingelijfd bij Frankrijk. Voortaan waren we Fransen met gelijke rechten en plichten voor iedereen.

Eigen munten

De Verenigde Nederlandse Staten sloegen in hun 320 dagen eigen munten. Dat vind ik een grote prestatie voor een staat die het nog geen jaar heeft uitgehouden. Ze noemden hun munt Florin. 1 Florin was 20 sols waard. 1 sol stond gelijk aan 4 Liards. Er kwam een gouden munt van 14 Florins en zilveren munten van 3 Florins, 1 Florin en 20 sols. De Liards waren van koper. Theodoor van Berckel (1739-1808), graveur van de Munt van Brussel, sneed de stempels voor de munten. Zij gelden als zijn beste werk.

De Muntset van de Belgische Omwenteling 1789-1790

Ik vind het als muntliefhebber geweldig dat Het Belgische Munthuis een set heeft samengesteld van 5 munten van de Verenigde Nederlandse Staten. Precies deze set wees me op de Belgische Omwenteling van 1789-1790. U kunt voor meer informatie over deze 5 munten bellen met onze klantendienst op 078/790 002. Mailen kan op: info@munthuis.be. Ik deel mijn enthousiasme over deze set graag met u!

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel