Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

België lijft De Koninklijke Nederlandse Munt in

Het zijn bijzondere tijden in de muntwereld! In 2016 kocht de Belgische Groep Heylen De Koninklijke Nederlandse Munt van de Nederlandse Staat. In 2017 maakte de Koninklijke Munt van België bekend dat ze zelf geen munten meer slaat. Ik las dit nieuws eerst op internet. Beide keren kon ik het bijna niet geloven. Dit waren 2 instellingen met een onaantastbare reputatie voor iedereen die met munten te maken heeft. Ook was ik heel benieuwd wat de gevolgen zouden zijn voor allereerst de Belgische munten. Zouden die nog geslagen worden in de toekomst en hoe en door wie? Iets eerder, toen de Koninklijke Nederlandse Munt te koop stond, had ik me dat al afgevraagd voor de munten van onze noorderburen. Als muntliefhebber zou ik het heel spijtig vinden als deze 2 bronnen voor belangrijke nieuwe munten zouden opdrogen. Hoe kon het zover komen?

Laat ik eerst eens naar de rijke geschiedenis van de Koninklijke Munt van België en de Koninklijke Nederlandse munt kijken.

Een beetje geschiedenis

Beide Munthuizen hebben een eerbiedwaardige leeftijd. De Koninklijke Munt van België stamt uit 1832. De Koninklijke Nederlandse Munt is al in 1567 opgericht als Munthuis voor de stad en de provincie Utrecht. Vanaf 1815 mocht zij alleen samen met haar onafhankelijke zusterbedrijf in Brussel de munten van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden slaan. Na de Belgische afscheiding in 1830 was de Utrechtse Munt de enige instelling in Nederland die betaalmunten mocht slaan.

Te duur

De Koninklijke Munt van België stopte op 23 oktober 2017 met het slaan van munten. Dat kwam door de opmars van het plastic geld via betaalpassen en kredietkaarten. Ook betalen via internet groeit enorm. Er worden daardoor steeds minder munten gebruikt in het dagelijkse leven. Zelf munten produceren werd te duur. Het Ministerie van Financiën besloot de productie uit te besteden. De Munt blijft wel toezicht houden op het ontwerp en de kwaliteit van het ons muntgeld. De Koning blijft onze muntheer.

Fatale order

Het verhaal van De Koninklijke Nederlandse Munt is anders. De Nederlandse Staat was volledig eigenaar van de Munt. Eind 2015 ging het mis met een order om 870 miljoen Pesos-munten voor Chili. De Chileense financiële autoriteiten keurden vele malen al geleverde munten af. Daardoor kon de order niet op tijd afgemaakt worden. Dat leverde grote boetes op. De Munt kwam diep in de rode cijfers. De Nederlandse Staat besloot daarop in 2016 De Koninklijke Nederlandse Munt te verkopen.

De Groep Heylen brengt uitkomst

Onze dynamische Belgische Groep Heylen zag zijn kans schoon. Ze kocht De Koninklijke Nederlandse Munt op 22 november 2016. Het bedrijf gaat in Utrecht door met het slaan van munten voor Nederland en vele andere landen. De Groep Heylen bezat al diverse maatschappijen die speelpenningen maken. Ook produceert de groep muntplaatjes waarop munten geslagen kunnen worden. Met De Koninklijke Nederlandse Munt bezit de Groep Heylen een productielijn die loopt van het maken van de muntplaatjes tot het slaan van munten. Dat biedt ook grote kansen om munten te produceren voor landen die geen eigen munthuizen hebben. Deze overname is een fraai staaltje van vooruitziend Belgisch ondernemingsschap.

De Belgische Munten komen de komende 4 jaar uit Nederland

De Koninklijke Munt van België heeft begin 2018 aan De Koninklijke Nederlandse Munt het slaan gegund van de Belgische circulatiemunten voor de komende 4 jaar. Zoals Wim Heylen, de oprichter en President Directeur van de Groep Heylen het zegt: “We kunnen nu met een knipoog zeggen dat alle Belgen klant zijn bij Groep Heylen.”

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel