Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De Latijnse Muntunie - deel 1

De slag bij Waterloo besloot een langdurige periode van oorlog van Frankrijk met de rest van Europa. Na 1815 kende Frankrijk en de rest van Europa een lange periode van vrede. Die duurde tot de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Vrede is altijd goed voor de handel. Die werd in de tweede helft van de negentiende eeuw ook nog geweldig gestimuleerd door de snelle industrialisatie in vele landen. 

De ontwikkeling van fabrieken zorgde voor veel internationaal handelsverkeer. Dit bracht met zich mee dat verschillende valuta met elkaar verrekend moesten worden, een dure zaak. Vooral in Frankrijk vatte in het Tweede Keizerrijk daarom het idee post van een muntunie tussen landen. Een stabiele muntunie met onderling uit te wisselen geld bood grote voordelen voor het internationale geldverkeer en daarmee voor de producenten en afnemers van goederen. 

Vanuit dit idee ontstond in 1865 op initiatief van Frankrijk de Latijnse Muntunie. De Fransen besloten in dat jaar samen met België, Italië en Zwitserland om onderling uitwisselbare gouden en zilveren munten uit te gaan geven. De overeenkomst moest een einde maken aan de wisselkoersen van de munten tussen de landen onderling. Op 1 augustus 1866 ging de Unie van start. 

De Latijnse Muntunie was een soort euro avant la lettre. In tegenstelling tot de huidige euro hielden de deelnemende landen hun eigen muntsoorten. Een aantal landen werden geen lid van de unie maar volgden wel de standaarden waaraan de munten moesten voldoen. In de jaren dat de unie actief is geweest, van 1866 tot 1914, hebben in totaal 18 landen de leidraad van de Latijnse Muntunie gevolgd. De unie is daarmee het grootste en meest succesvolle internationaal monetair systeem aller tijden geweest, tot de introductie van de euro op 1 januari 2002.

De Unie eindigde in feite in 1914 toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In 1927 werd hij definitief opgeheven. Al sinds het begin van de 19de eeuw was de Franse frank de meest toonaangevende en stabiele geldsoort op het Europese continent. Dat is zo de hele negentiende eeuw gebleven tot aan 1914 toe. Het sprak dan ook vanzelf dat de Franse gouden frank de voorbeeldmunt werd voor de unie. De 4 oprichtende landen verplichtten zich goudstukken te slaan in geldwaarden die gelijk waren aan de Franse gouden munten van 100, 50, 20, en 10 frank. De zilveren munten moesten gelijk zijn aan de zilveren Franse 5, 2 en 1 franken en de 50 en 20 centiem- stukken. Zo kon een Belgische koopman goederen uit Frankrijk ter waarde van bijvoorbeeld 100 Franse Franken betalen met 100 Belgische Franken of 100 Zwitserse Franken of 100 Italiaanse lires.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel