Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Krugerrand II - Moordende concurrentie

Zoals gezegd bestond rond 1980 de markt voor gouden investeringsmunten voor bijna 90 % uit Krugerrands. Dat is heel opmerkelijk omdat Zuid-Afrika al vanaf 1968 economisch geboycot werd. Dat was vanwege het apartheidsregime . De blanke regering en haar vele sympathisanten beschouwden mensen met een andere huidskleur als minderwaardig. Deze niet-blanken werden vaak op wrede wijze onderdrukt. De Krugerrand lag door de boycot zwaar onder druk. Hij werd door velen beschouwd als een symbool van het ‘foute’ Zuid-Afrika. 

Moordende concurrentie 

Een aantal landen gebruikten de boycot om eigen gouden munten met een hele Troy ounce goud te produceren. Zij probeerden zo het succes van de Krugerrand te evenaren, of zelfs te overtreffen. In 1979 opende Canada als eerste land de concurrentiestrijd met zijn eerste gouden Maple Leaf munt van een hele Troy ounce puur goud, zonder verdere toevoegingen of legeringen. Australië volgde in 1981 met zijn gouden Nugget. China lanceerde in 1982 zijn gouden Panda munt. Mexico kwam in 1982 met zijn eerste gouden Libertad. De Verenigde Staten brachten de eerste gouden Eagle uit in 1986. Het Verenigde Koninkrijk lanceerde in 1987 de gouden Britannia. Oostenrijk bracht in 1989 zijn eerste gouden Wiener Philharmoniker-munt uit. 

De Krugerrand Killer 

De naam Krugerrand Killer klinkt als de titel van een James Bond-film uit de jaren 80. Met deze naam wordt een gouden munt aangeduid van het eiland Man. Dit Brits Kroondomein ging in 1984 de concurrentie met de Krugerrand aan. Het relaas van de Krugerrand Killer is een verhaal waar een muntverzamelaar van smult. Man liet in dat jaar zijn eerste bullion-munt van 1 Troy ounce puur goud slaan. De munt was meteen zo populair dat hij een geduchte concurrent vormde voor de Krugerrands, vandaar de naam de Krugerrand Killer. Koningin Elizabeth II van Engeland siert als staatshoofd van Man de voorzijde van de munt. De munt heet de Gold Angel omdat de Aartsengel Michael op de keerzijde staat. De afbeelding van Michael grijpt terug op een gouden munt die de Engelse Koning Edward IV in 1465 liet slaan met de Aartsengel Michael. Deze munt was weer geïnspireerd op een Franse munt met Michael die Angelot of Ange (engeltje/engel) werd genoemd. De Gold Angel van Man is een bullion-munt. Er worden bij iedere uitgave ook Gold Angels in Proof-kwaliteit geslagen, fel begeerd door verzamelaars. 

De Krugerrand houdt stand

Zuid-Afrika begon met de apartheid in 1948. In het land organiseerde het African National Congress het verzet. Hun leider, Nelson Mandela, zat vanaf 1963 in de gevangenis. Pas bij zijn vrijlating in 1990 werd de apartheid officieel afgeschaft. De eerste Krugerrands dateren uit 1967: midden in de tijd van de apartheid dus. Toch waren de munten meteen wereldwijd heel gezocht. Ook in de tijd van de boycot bleef de munt de belangrijkste investeringsmunt van de wereld. Vanaf 1990 zijn de Krugerrands weer over de hele wereld vrijelijk te verkrijgen. Zij bezetten wereldwijd vanaf 1967 ononderbroken de eerste positie als investeringsmunt.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel