Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De revolutie van Belgie, de septemberdagen

Een grote omwenteling wordt vaak door een enkel voorval in gang gezet. “Amour Sacré de la Patrie” (“Heilige Liefde voor het Vaderland”), zongen de tenor en de bariton in de opera La Muette de Portici (De Stomme van Portici) op 25 augustus 1830 in de Koninklijke Muntschouwburg van Brussel. De opera van Daniel François Esprit Auber (1782-1871) gaat over een opstand in Portici bij Napels in de 17de eeuw tegen de Spaanse overheersing. De tenor Jean-François Lafeuillade voegde na het duet de kreet “Aux Armes” toe. De zaal reageerde enthousiast. Veelal jonge studenten uit het publiek stormden naar buiten waar een al opgewonden menigte op het plein voor de schouwburg stond.

Er braken rellen en plunderingen uit. De volgende dag sloegen de onlusten over naar steden als Leuven, Luik, Namen, Brugge, Gent en Antwerpen. De opera La Muette de Portici geldt als de eerste Grand Opéra. De Franse componist Daniel François Esprit Auber schreef het stuk in 1828. Het is een groot opgezet werk in 5 bedrijven vol spektakel: groot orkest, stoere aria’s, balletten, duetten en grote ensembles voor koor en solisten. De hoofdpersoon in het stuk is - een grote nouveauté in 1828 - doofstom (La Muette!). Zij bemint een Spaanse prins. De opstand in de Italiaanse stad Portici in 1647 tegen de Spaanse overheersing is verweven met het liefdesverhaal van de prins en het meisje. La Muette gaat ten onder in de opera.

Het verhaal dat de Belgische revolutie spontaan ontstond tijdens de uitvoering op 25 augustus 1830 in het Koninklijke Munttheater te Brussel is al lang geleden door Belgische geschiedkundigen ontzenuwd. De oproermakers waren al weken van tevoren betaald om in verzet te komen tegen Koning Willem I

De eerste Belgische vlag

Op 26 augustus naaide Marie Abt-Ermens de eerste Belgische vlag. Die wapperde weldra op het stadhuis in Brussel. De instelling van een burgerwacht deed de gemoederen iets bedaren. Na een paar dagen laaide het verzet weer op. Op 30 augustus ging een delegatie van 3 burgers uit Luik naar Koning Willem I in Den Haag om een oplossing te bespreken voor de situatie. Een dag later op 31 augustus deed een groep van 5 mensen uit Brussel dat. Willem riep de Staten-Generaal bijeen op 13 september 1830.

Het idee begon post te vatten om het Koninkrijk administratief op te delen in een Noordelijk en een Zuidelijk deel. De Kroonprins, de latere Nederlandse Koning Willem II, zou dan in het Zuidelijke deel kunnen regeren als een soort onderkoning. Op 2 september trok de Luikse advocaat Charles Rogier met een legertje van 300 man van Luik naar Brussel om de opstandelingen bij te staan. Ze hadden zich wapens verschaft uit de vele wapenmagazijnen uit die stad. Bij de groep liep Jean-Joseph Charlier (1794-1886) mee. Hij had als soldaat van Napoleon een stuk van zijn rechterbeen verloren. Zijn bijnaam was ‘La Jambe-de-Bois’, ‘houten been’, omdat hij sindsdien een houten beenprothese droeg. Hij zou nog een tot de verbeelding sprekende rol gaan spelen bij de opstand. 7 september trok de groep Brussel binnen. De opstand breidde intussen steeds verder uit over het zuiden.


Leger in staat van paraatheid


De Koning liet troepen samentrekken in Vilvoorde onder aanvoering van Kroonprins Willem en diens broer Prins Frederik. Vele soldaten uit het Zuiden deserteerden. Prins Willem ging persoonlijk poolshoogte nemen in Brussel op 1 september 1830. Zijn bezoek deed de gemoederen niet bedaren. Willem zei toe de administratieve scheiding van de Nederlanden te bepleiten bij de Koning.


De Brabançonne


De opvoering van La Muette de Portici was ironisch genoeg bedoeld op 25 augustus 1830 om de 58ste verjaardag van de Koning te vieren. Na deze tumultueus geëindigde voorstelling was de Koninklijke Muntschouwburg gesloten. Op 12 september ging de Munt weer open voor nog een opvoering van La Muette. Ditmaal zong tenor Lafeuillade aan het einde van het eerste bedrijf een nieuw lied: de Brabançonne.

Dit lied werd het Belgische volkslied. De tekst was van Jenneval (pseudoniem van Hippolyte Louis Alexandre Dechet). Hij sneuvelde op 18 oktober 1830 toen hij tegen de Nederlanders vocht in Lier. De muziek schreef een violist uit het orkest van de Koninklijke schouwburg: François Van Campenhout. 13 september 1830 kwam de Staten-Generaal van het gehele Koninkrijk in Den Haag samen. Een kleine meerderheid van de 100 aanwezige leden vond een administratieve scheiding tussen Noord en Zuid wenselijk. Het kwam er niet van. Op 22 september viel de burgerwacht uiteen.


Heldenoptreden van Jambe-de-Bois


23 september trok het leger onder leiding van Prins Frederik Brussel binnen. De stad weerde zich fanatiek. Er ontstond een stadsguerrilla. Het leger raakte opgesloten in het Warandepark. De opstandelingen brachten 3 kanonnen tegen het leger in stelling. Jambe-de-Bois bediende er een. Zijn koene optreden maakte grote indruk. Na 4 dagen verbeten gevechten gaf Prins Frederik bevel aan het leger om in alle stilte het park te verlaten.

Hij trok zich onder de dekking van de nacht met zijn troepen terug op het hoofdkwartier in Vilvoorde. Om 3 uur in de ochtend van 27 september 1830 verliet de laatste militair het park. De verbaasde opstandelingen troffen tegen 5 uur in de ochtend van maandag 27 september een geheel verlaten park aan.


Het Voorlopig Bewind


Temidden van de strijd van de opstandelingen tegen het staande leger van het Koninkrijk, ontstond het Voorlopig Bewind. Een groep van 10 notabelen besloot op 24 september het bestuur van de stad op zich te nemen. De groep noemde zich het Voorlopig Bewind. Op 29 september proclameerde ze dat ze het gezag van de Koning overnam.

“De provincies van België, die met geweld zijn afgescheurd” waren onafhankelijk. 

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel