Guust Flater: 60 jaar later

Guust, de held zonder werk, is zonder twijfel één van de meest populaire en geliefde stripfiguren ter wereld. Zestig jaar geleden verscheen Guust voor het eerst, en is sindsdien onaflatend populair geweest. Zijn laconieke, luie manier van doen maakte hem in één klap een volkslieveling. Helaas worden de strips niet meer uitgeven, maar met talloze edities is er genoeg om te lezen voor de liefhebber. We vertellen u graag de geschiedenis van deze geliefde Belgische stripheld.

Het ontstaan van Guust

Guust Flater was eigenlijk bedoeld als eenvoudige illustratie bij de rubrieken in het populaire tijdschrift ‘Robbedoes’, een stripweekblad vernoemd naar de held uit de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot. Striptekenaar André Franquin creeërde het personage, welke de naam kreeg van een onhandige kennis van Yvan Delporte, de scenarist en hoofdredacteur van Robbedoes.

Guust viel zo in de smaak, dat besloten werd een compleet stripverhaal rond hem te schrijven. Franquin had het echter druk met zijn werk aan de strip ‘Robbedoes en Kwabbertnoot’. Hij had te weinig tijd om zich over Guust te ontfermen, dus werd een andere striptekenaar aan de reeks toegevoegd; Jidéhim.

Franquin en Jidéhim: de rolverdeling

Franquin bedacht alle grappen, en schetste zijn ideeën. Jidéhim werkte de ideeën verder uit in een gag (korte strip). Op deze manier maakten ze ruim 500 gags, tot 1968. Guust’s beroemde uitspraken ‘nou moe’ en ‘bof’ komen van Jidéhim’s hand. Op een gegeven moment raakte Franquin uitgekeken op zijn werk aan Robbedoes, en begon hij meer tijd te investeren in Guust Flater.

De rol van Jidéhim werd steeds kleiner. Intussen had hij zelf een succesvolle stripreeks, Sophie, waarna hij tenslotte toegaf weinig interesse meer in Guust te hebben.

Franquin nam de reeks helemaal over, en sinds die dag was hij de enige die aan het stripscenario werkte.

Guust Flater, ’s werelds slechtste werknemer

Guust werkt op de redactie van het stripblad Robbedoes, waarvan zijn kompaan Kwabbernoot de eindredacteur is.

Guust is postsorteerder en archivist bij de redactie, echter neemt hij zijn werk niet al te serieus; als hij niet aan het slapen is, richt hij complete chaos aan op de werkvloer met zijn vreemde experimenten.

Hij is lui, onhandig, gulzig, eigenwijs en doet vooral waar hij zin in heeft. Hij is ’s werelds slechtste werknemer, maar heeft een hart van goud. Dit maakt hem, ondanks zijn rare fratsen, zeer geliefd onder zijn vele vrienden.

Zijn gammele Fiat 509 en zijn zelf-ontworpen ‘Flaterfoon’ zijn de meest gedenkwaardige bezittingen van Guust.

Guust Flater, geëerd in een bijzondere munt

Guust is met recht een Belgisch icoon te noemen. Wereldwijd is hij een van de meest herkenbare stripfiguren. Dat is niet zo vreemd; de stripreeks verscheen in 16 verschillende talen. Ter ere van deze bijzondere held brengt de Koninklijke Munt van België een zeer speciale € 5 herdenkingseuro uit, haar laatste uitgifte voordat zij definitief de deuren sluit.


Legt u ook de hand op de laatste munt die van een Belgische pers rolt? De Guust Flater € 5 herdenkingseuro is nu verkrijgbaar.