Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De Zeldzaamste Belgische Munt

In de afgelopen twee eeuwen zijn er heel wat Belgische Franken geslagen. Maar welke is de zeldzaamste? Van de zeldzaamste munten zijn er vaak zo weinig geslagen, dat we niet weten hoeveel het er precies zijn. Toch is er één munt die waarschijnlijk de grootste kans maakt op de titel van de zeldzaamste Belgische munt…

Wanneer is een munt zeldzaam?

Allereerst is het goed om ons af te vragen wat een munt precies zeldzaam maakt. Er zijn bijvoorbeeld centiemes die in een jaar miljoenen keren geslagen zijn, maar het volgende jaar slechts enkele duizenden keren. Is dat specifieke slagjaar dan een zeldzame munt te noemen? Het is sterker als de munt gedurende al zijn slagjaren in kleine totale aantallen is geslagen. Dat is dan ook waar wij naar kijken.

Proefslagen

Teruggaand in de geschiedenis vallen dan een aantal munten op, dat zijn proefslagen. Munten die nooit in officiële omloop zijn gebracht, maar zeker wel zijn geslagen. Ze bestaan dus en vertegenwoordigen een nominale waarde. Maar omdat het om proefslagen gaat zijn ze in aantal erg laag, het is dan ook niet bekend hoeveel er precies bestaan. Tussen deze proefslagen zitten de zeldzaamste munten van België.

De Gouden 40 Frank van Leopold I

Van alle proefslagen is de gouden 40 Frank tussen 1834 en 1841 waarschijnlijk de zeldzaamste Belgische munt. Het is niet met 100% zekerheid te zeggen omdat een precies slagaantal niet te noemen is. Het gaat waarschijnlijk om maximaal enkele tientallen exemplaren. In de muntcatalogussen wordt aan deze munt ook de hoogste waarde toegekend, vanwege zijn zeldzaamheid. Omdat het precieze aantal niet bekend is blijft het spannend of er mogelijk nog een opduikt, want dat doet deze munt maar zelden.

belgium_1835_40_francs

De 40 Frank uit 1834-1841 is waarschijnlijk de zeldzaamste Belgische munt

Speciale Belgische Munt

De munt is naast de zeldzaamste Belgische munt ook een van de meest speciale. Het is een van de eerste Belgische Franken, het eerste slagjaar is 1834. De eerste Belgische Frank komt uit 1832 en de Belgische staat stamt uit 1830. De munt heeft ook een flink goudgehalte, maar liefst 12,9 gram aan 21,6-karaats goud. Het hoge goudgehalte was ook de reden dat er maar zo weinig geslagen zijn, door de te hoge goudprijs kon de munt niet in omloop worden gebracht. Het zou dan ook tot aan het jaar 2000 de grootste gouden Belgische munt blijven.

Daarnaast is de munt ook groot, 26,5 millimeter. Het goudgehalte van de munt was zo hoog dat de nominale waarde ook erg hoog moest zijn. Het zou dan ook pas in 1935 zijn, 100 jaar later, dat er een Belgische Frank geslagen zou worden met een even hoge waarde. De munt is alleen Franstalig geslagen.

Waarde van de zeldzaamste Belgische munt.

Om een prijs op deze zeldzame munt te plakken is lastig. Als er een 40 Frank op de markt komt gaat het erom hoeveel verzamelaars de munt per se willen hebben en hoe diep hun zakken zijn. In het verleden zijn er wel enkele van deze 40 Frank geveild. In 2004 is een exemplaar uit 1841 voor maar liefst 15.525 dollar geveild. In 2008 werd een exemplaar uit 1835 geveild in New York voor een duizelingwekkende 28.000 dollar. Sindsdien drogen de verkopen van deze zeldzame munt op.

Duurste munt van België?

Wat wel gezegd kan worden is dat de prijs van zeldzame munten nogal is gestegen sinds 2008. De afgelopen jaren worden er vele records verbroken op het gebied van muntprijzen. Voorbeeld: in 2002 werd een van de zeldzaamste Amerikaanse munten geveild voor 7,6 miljoen dollar, de 1933 Double Eagle. In 2021 kwam deze munt opnieuw op de markt, toen leverde de munt maar liefst 18,9 miljoen dollar op, dat is 2,5 keer zoveel! Een verdubbeling van de 28.000 dollar uit 2008 zou dan ook niet zo gek zijn, mits de kwaliteit van de munt goed genoeg is.

De 40 Frank van Leopold I uit 1834-1841 is dus waarschijnlijk de zeldzaamste Belgische munt. Het is een stuk gouden erfgoed uit de vroege Belgische geschiedenis dat voor slechts weinigen is weggelegd. Mocht u er eentje op zolder vinden, dan heeft u dus goud in handen. Helaas is die kans dan weer zeer klein.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel