Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Kroatie voort de euro in

Op 1 januari 2023 is Kroatië de Eurozone toegetreden en heeft daarmee de Euro als officiële valuta ingevoerd. Dit betekent het einde van de Kroatische Kuna, die sinds 1994 in omloop was.

Geschiedenis van de Kroatische Kuna

De Kuna is vernoemd naar een betaalmiddel dat gebruikt werd in Kroatië in de middeleeuwen. De munt werd in 1994 ingevoerd, kort na de onafhankelijkheid van Kroatië. De Kuna was verdeeld in 100 Lipa en er werden bankbiljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 Kuna uitgegeven. Ook zijn er munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 Lipa uitgegeven, evenals munten van 1, 2, 5 en 25 Kuna.

Er zijn verschillende Kuna herdenkingsmunten uitgegeven sinds de invoering ervan. Zo zijn er bijvoorbeeld bankbiljetten uitgegeven ter ere van de Olympische Spelen in 1996 en ter ere van de EU-lidmaatschap van Kroatië in 2013.

De overstap naar de Euro voor verzamelaars

Voor verzamelaars kan de overstap naar de Euro een aantal gevolgen hebben. Ten eerste zullen de Kroatische Kuna's niet langer geaccepteerd worden als betaalmiddel en zullen ze alleen nog waarde hebben als verzamelobject. Ook zal de Kroatische Nationale Bank geen nieuwe Kuna's meer uitgeven, wat betekent dat de huidige voorraad de laatste is. Dit kan leiden tot een toename van de waarde van de Kroatische Kuna voor verzamelaars.

unc-set

Boven: De Kroatische Euromunten

Kroatische Euro’s

Nu Kroatië onderdeel is van de Euro mag het ook eigen Euro’s ontwerpen Deze munten zijn ontworpen door de Kroatische Nationale Bank en bevatten afbeeldingen die verwijzen naar de Kroatische cultuur en geschiedenis. Zo is de Kroatische vlag op elke munt verwerkt. Op de 2 Euro is de kaart van Kroatië te zien. Op de 1 Euro zien we de marter die ook al op de Kuna stond. Op de 10, 20 en 50 Eurocent is de in Kroatië geboren uitvinder Nicola Tesla te zien. De 1, 2 en 5 cent bevatten de letters HR, wat een afkorting is voor het Kroatische woord Hrvatska wat Kroatië betekent.

Conclusie

De Euro heeft een nieuw lid: Kroatië. Het betekent het einde van de Kroatische Kuna, die sinds 1994 in omloop was. De toevoeging aan de Monetaire Unie zal veel nieuwe ontwerpen opleveren, we zijn benieuwd!

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel