Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52
Uw winkelwagen is leeg
Moderne Goudkoorts!

De goudkoortsen van de 19e eeuw zijn een bekend fenomeen. Massa’s mensen die huis en haard verlieten om naar onontgonnen terrein te vertrekken waar mogelijk goud te vinden was. Zo verhuisde tienduizenden mensen naar Californië, Australië en Alaska in de zoektocht naar dit schone edelmetaal. Maar dit goudzoeken is niet alleen een fenomeen van de 19e eeuw, ook hedendaags wordt er nog steeds goud gevonden door alledaagse mensen. Neem het verhaal van Barry Clay uit Alaska.

Toevallige vondst
Clay was in 1998 aan het graven met zijn graafmachine langs de kust van de Swift Creek mijn, vlak bij het stadje Ruby. Terwijl hij aarde aan het verplaatsen was met zijn machine stuitte hij op iets zwaars, maar het was geen aarde. Toen Barry het object nader bekeek bleek het een goudklomp te zijn van maar liefst 9 kilo! Een uitzonderlijke vondst. 100 jaar na de beroemde Klondike goudkoorts in Alaska, die in 1896 begon, was nog zeker niet al het goud gevonden.

9 kilo
De 9 kilo zware goudklomp die Barry Clay vond was direct de zwaarste goudklomp ooit gevonden in Alaska en een van de allergrootste die in recente tijden is ontdekt. Naar verluid wist Clay niet direct wat hij aanmoest met een dergelijke vondst. Hij zou de klomp begraven hebben vlak bij een boom om zo tijd te hebben om te peinzen wat hij er mee moest doen. Uiteindelijk besloot hij de klomp te verkopen, die koper heeft de klomp nu dus geveild. Het bedrag waar Clay hem voor verkocht heeft is niet bekend, maar het zal hopelijk voor hem geen klein bedrag zijn geweest.

Minder dan 50 op de hele wereld
De goudklomp is dus op 8 december op een veiling voor maar liefst 750.000 dollar verkocht, een massief bedrag! Dat heeft er alles mee te maken dat het nog steeds een goudklomp is, dus niet omgesmolten. Naar schatting zijn er op dit moment minder dan 50 goudklompen van minimaal 7,78 kilo op de wereld, waarvan we weten dan. Deze goudklomp zit daar nog flink boven met 9 kilo, dit is dus een uitzonderlijke vondst. Wat nog uitzonderlijker is dat de klomp nog niet omgesmolten is.

Goudkoorts
Het verhaal van Barry Clay laat maar weer eens zien dat de goudkoortsen van de 19e eeuw niet vervlogen zijn. Ook nu is er nog steeds goud te vinden, en met een beetje geluk een enorme goudklomp.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel