De Duurste Munt ter Wereld

Een presidentieel besluit en de Egyptische koning

Een wereldrecord in muntenland, op 8 juni 2021 is de duurste munt ooit geveild! Een Amerikaanse Double Eagle uit 1933 bracht maar liefst 18,8 miljoen dollar op, omgerekend 15,5 miljoen euro. Daarmee overtreft de Double Eagle de vorige recordhouder, de zilveren ‘Flowing Hair-dollar’ die ‘slechts’ 10 miljoen dollar opbracht.

Wonderbaarlijk verhaal
Het verhaal van deze specifieke Double Eagle is wonderbaarlijk te noemen. De eerste gouden Eagle’s van deze soort kwamen in 1907 in circulatie en hadden een nominale waarde van 20 dollar. Op de voorkant staat Lady Liberty en op de achterkant de Amerikaanse ‘bald eagle’, vandaar de naam. De munt was vanaf begin 20e eeuw een manier voor Amerikanen om op een relatief eenvoudige wijze geld in goud om te zetten, de Eagle is namelijk een 21,6-karaats 33,421 gram zware munt.

Geen zeldzame munt
De Double Eagle is zeker geen zeldzame munt, er zijn er bijna 450.000 van geslagen. Toch is er een voor bijna 19 miljoen dollar geveild, hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de grote depressie en een Egyptische koning. In 1933 leed de hele wereld onder de grote depressie, Amerikanen probeerden massaal hun geld in goud om te zetten zodat fluctuaties in de dollarkoers minder invloedrijk zou zijn. Dit gebeurde echter zo massaal dat een instorting van de banken een gevolg zou kunnen zijn. Om dit te voorkomen besloot president Roosevelt alle 1933 Double Eagles om te smelten en geen nieuwe meer uit te geven. Dit maakte de Eagle uit 1933 natuurlijk een stuk zeldzamer.

De Egyptische Koning
In de loop der jaren bleek dat 20 exemplaren van de munt nog voor de omsmelting waren ontvreemd. Uiteindelijk zijn deze allemaal opgespoord en in beslag genomen, op één na. Deze laatste 1933 Double Eagle werd legaal gekocht in 1944 door koning Faroek van Egypte, een fervent muntenverzamelaar. Eigenlijk had deze verkoop niet door mogen gaan, maar een exportvergunning werd per ongeluk door de Amerikanen verleend. Door de oorlog en interne Egyptische problemen kwam het niet meer van een terugkeer, iets wat de V.S. wel graag wilde. Na een coup d’etat waarbij koning Faroek werd afgezet verdween de munt uit het zicht.

De Britse Muntenhandelaar
Pas in 1996 zou de munt weer opduiken. In dat jaar werd de Britse Muntenhandelaar Stephen Fenton gearresteerd. Hij verklaarde eerst dat hij de Double Eagle gewoon gekocht had van een klant in zijn winkel, maar achteraf claimde hij dat de munt afkomstig was van de collectie van koning Faroek. Een rechtszaak tegen Fenton zou worden opgeschort als hij de Double Eagle zou teruggeven aan de Amerikaanse staat, die vervolgens de munt zou veilen. Nadat Fenton akkoord ging werd de munt in 2001 overgebracht naar de kluis van het World Trade Center in New York City. Slechts twee maanden voordat de aanslag op dit gebouw plaatsvond werd de Double Eagle overgebracht naar Fort Knox. Als dit enkele maanden later was gebeurd dan bestond de duurste munt ter wereld wellicht niet meer.

In 2002 was het zover, de munt werd geveild. De uiteindelijke verkoopprijs? 7,59 miljoen dollar. Destijds een wereldrecord. De helft van de opbrengst ging naar de V.S., de andere helft naar Fenton. De koper van de Double Eagle bleef bijna twee decennia anoniem. Totdat de munt dus op 8 juni 2021 weer werd geveild, maar nu voor ruim 10 miljoen dollar meer. De huidige eigenaar is wederom niet bekendgemaakt.

De Double Eagle laat goed zien waar de waarde van munten vandaan komt. Naast natuurlijk de intrinsieke waarde van goud of zilver, is het verhaal en de zeldzaamheid belangrijk. De combinatie van de extreme zeldzaamheid van deze Double Eagle in combinatie met het fascinerende verhaal heeft ervoor gezorgd dat deze munt voor zo een hoog bedrag geveild is.