Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Napoleon 200 jaar dood, wat is zijn erfenis?

Als u bij uzelf te rade gaat wie de allerbekendste figuren uit de geschiedenis zijn, zit Napoleon daar dan bij? Een gok van mij zegt van wel. De bekende figuren zijn niet voor niets zo bekend, ze hebben stuk voor stuk iets gedaan of betekent wat een zodanige impact heeft gehad dat we het ons nu nog herinneren. Omdat het in mei 2021 200 jaar geleden was dat Napoleon stierf is het een mooi moment om de impact van Napoleon op de geschiedenis en op het heden te bekijken.

Napoleons Jeugd
In mei 1769 beviel in Ajaccio op het eiland Corsica, Letitia Ramolino, echtgenote van Carlo di Buonaparte van een zoon. De boreling kreeg de naam Napoleone, later verfranst tot Napoleon. Hij zou al op zijn negende levensjaar verhuizen naar Frankrijk waar hij verschillende opleidingen zou volgen. Uiteindelijk zou hij in 1785 afstuderen aan de militaire academie te Parijs en direct het leger ingaan waar hij tot tweede luitenant werd benoemd. Niemand kon toen nog vermoeden dat deze jongeman de geschiedenisboeken in zou gaan.

Militaire Carrière
De carrière van Napoleon duurde uiteindelijk 30 jaar. In 1793 was hij al brigade-generaal. Na een succesvolle campagne in Noord-Italië en een minder geslaagde campagne in Egypte, greep hij in 1799 de macht in Frankrijk als Eerste Consul. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer aller Fransen. Tot 1812 was hij heel succesvol als veldheer. Dit lukte hem onder andere door zijn militaire vernuftigheid waardoor hij de vijand vaak de baas was. Op het hoogtepunt van het Franse keizerrijk was half Europa in handen van Napoleon. Zijn successen kwamen in 1812 echter tot een einde. In dat jaar mislukte zijn poging om Rusland te onderwerpen. Dit was het begin van het einde voor Napoleon. In 1814 stuurden zijn geallieerde tegenstanders hem in ballingschap naar Elba in de Middellandse Zee. Hij ontsnapte 10 maanden later van het eiland en ging terug naar Frankrijk waar hij opnieuw een leger verzamelde. Op 18 juni 1815 leverde hij zijn laatste slag bij Waterloo tegen de geallieerden. De Fransen verloren. Napoleon werd definitief verbannen naar Sint-Helena waar hij op 4 mei 1821 op 51-jarige leeftijd.

Buitenlandse invloed
Naast de vele vaak succesvolle veldslagen en zijn indrukwekkende carrière zijn er nog een aantal zaken waar Napoleon een belangrijke rol in heeft gespeeld. Zaken die vandaag de dag, bewust of onbewust, nog steeds een belangrijke rol spelen in uw dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan het verkopen van Louisiana aan de V.S. waardoor het grondgebied van de Verenigde Staten ineens verdubbelde. Of denk aan zijn bezetting van Spanje die de aanzet gaf voor de onafhankelijkheidsoorlogen in Zuid-Amerika. Deze gebeurtenissen zijn nu nog steeds terug te zien in de wereld, kijk bijvoorbeeld naar landen als Colombia, Ecuador en Peru. Een greep uit Zuid-Amerikaanse landen die na het machtsvertoon van Napoleon zich gesterkt voelde om op te staan tegen hun Spaanse bezetter.

Code Napoleon
Een ander belangrijke impact die Napoleon heeft gemaakt is op het gebied van wet- en regelgeving. Tijdens het Napoleontisch bewind zijn er verschillende nieuwe wetten en regels ingevoerd die u nu nog steeds aanhoudt. Een greep uit de belangrijkste wetten: het verplicht stellen dat op het wegennetwerk rechts gereden moet worden. Het metrisch systeem die oude lokale maten afschaft en de kilogram en meter invoert. Het standaardiseren van de registratie van geboorten huwelijken, echtscheidingen en overlijdens. Ook moesten mensen de definitieve spellingswijze van hun achternaam opgeven. De maatschappelijke standen werden afgeschaft, iedereen was nu een burger. En als laatste werd de Code Napoleon ingevoerd. Dit wetboek voerde de burgerlijke stand in, waardoor mensen zonder inmenging van de kerk konden trouwen. Veel wetgeving die vandaag de dag nog gebruikt wordt in België is direct afgeleid van deze Code Napoleon.

Conclusie
Napoleon is bekend vanwege zijn grote oorlogen, maar hij heeft ook veel wetten en regels ingevoerd die waarschijnlijk meer impact hebben op uw dagelijks leven dan zijn gevoerde oorlogen. De erfenis van Napoleon als grote veldheer die u misschien als eerst voor de geest haalt is mijns inziens dus niet zijn belangrijkste nalatenschap. De hoeveelheid impact die Napoleon heeft gehad is in ieder geval groot. Dit is dan denk ik ook meer nog dan zijn veldslagen de redenen waarom hij bij zoveel mensen 200 jaar na zijn overlijden nog altijd bekend is. Vaak zijn de bekendste historische figuren niet slechts een grotesk figuur uit het verleden, het zijn mensen die ideeën, wetten of normen hebben ingevoerd die vandaag de dag nog steeds van belang zijn.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel