Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Het is al goud wat er blinkt

Het grootste deel van onze aardse goederen vergaat of wordt op zijn minst in de loop der jaren minder waard. Er zijn maar weinig zaken die in waarde stijgen, of die hun waarde door zelfs de eeuwen heen behouden. Gelukkig voor ons muntverzamelaars en muntliefhebbers horen onze gouden munten tot de laatste categorie.

Goud
Goud is het mythische metaal dat altijd al zeldzaam was en dat nog steeds is. Het heeft een warme en chique glans . Het vergaat niet, verweert niet en het houdt zijn waarde.  Als grap wordt wel eens gezegd dat goud alle eigenschappen heeft die geld zou moeten hebben. Zoals in zovele grappen biedt deze opmerking stof tot overdenken.

Goud in munten en medailles
Goud is namelijk van oudsher gebruikt om munten van te slaan. Het is altijd zeer gewaardeerd geweest en vooral onbetwist. Het goudgehalte van een munt bepaalde de waarde. Heel lang hebben mensen hun gouden munten ook gesnoeid. Ze schraapten het metaal van de rand van munten. Zo rond 1750 kwam een einde aan dat gebruik. De muntpersen raakten in die tijd zo goed dat men er munten met kartelranden mee kon slaan.  Als men een munt met een kartelrand snoeit is dat meteen zichtbaar.
Voor die tijd wogen de muntwisselaars de munten die ze aangeboden kregen zorgvuldig na.  Daar komt de uitdrukking vandaan ‘zijn woorden op een goudschaaltje leggen.

Gouden munten in circulatie
Velen van ons koesteren in hun familiebezit nog een gouden munt van voor de Eerste Wereldoorlog,
Dat is vaak een munt van Leopold II. In zijn lange regering van 44 jaar was de gouden 20 Frank het belangrijkste betaalmiddel voor grote transacties. Het was een circulatiemunt. Hij is vele jaren in grote oplages geslagen. Onze overgrootouders noemden hem een ‘gouden Louis’.

Erfgoed
Tegenwoordig komen gouden munten niet meer in onze portemonnee voor. Ze worden nog wel geslagen, maar dan zijn het altijd herdenkingsmunten. We verzamelen ze doorgaans om hun fraaie vormgeving of bij oudere of zelfs oude munten om hun geschiedenis of hun fraaie vormgeving. Iin de jaren van ons Belgische Koninkrijk hebben altijd onze beste medailleurs onze gouden munten vormgegeven. Wat een heel belangrijk aspect van gouden munten is dat je zeker weet dat je aan jouw kinderen en erfgenamen met een gouden munt een erfstuk doorgeeft dat zijn waarde ook in de toekomst bewaart. We verzamelen omdat wij onze geschiedenis willen doorvertellen en bewaren.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel