Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

V-1’s en V-2’s op Antwerpen.

Het Belgische Munthuis besteedt de komende maanden veel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog en onze bevrijding 75 jaar geleden. Deze blog gaat over Antwerpen in de laatste maanden van de oorlog.


Bevrijd maar nog altijd onder vuur

Antwerpen is op 4 september 1944 officieel bevrijd en was cruciaal voor de geallieerden. Het was de enige haven die groot genoeg was om het zware oorlogsmateriaal aan te voeren. Ondanks de bevrijding bleven de Duitsers ons land tot 30 maart 1945 vrijwel dagelijks bestoken met de beruchte V-1 en V-2 bommen en Antwerpen was hun hoofddoel. Wat voor helse oorlogstuigen waren de V-1’s en V-s’s eigenlijk?


V-1 en V-2 bommen
De V staat voor Vergeltungswaffe, vergeldingswapen. Een V1 was een onbemand vliegtuigje met 1000 kg springstof aan boord. Je kon het horen aankomen. De V-2 was een raket. Die plofte zonder geluid op de aarde neer. Je wist bij een inslag werkelijk niet wat je overkwam.

Terreur over Antwerpen
Tussen oktober 1944 en eind maart 1945 vielen er maar liefst 1610 V-2 bommen op Antwerpen. Het grootste aantal slachtoffers in de stad viel op 16 december 1944. Op die dag werd de Cinema Rex vol geraakt door een V-2.  567 mensen verloren daarbij hun leven. Nog eens 291 raakten zwaar gewond. Zelfs op kerstmis 1944 vielen in Antwerpen en Luik V-1’s en V2-’s uit de lucht.

In Antwerpen kwamen na de bevrijding in de periode tot eind maart 1945 in totaal nog 5.700 mensen om het leven door deze bominslagen. Nog eens 7.000 raakten gewond en ca 50.000 woningen werden door het V-1 en V-2-geweld totaal vernield.

De burgers van Antwerpen hebben een zware tol betaald voor onze vrijheid. Laten we dat zeker in dit herdenkings- en herinneringsjaar 2020 niet vergeten.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel