Uw munt is ‘Proof’ maar wat betekent dat precies?

Bij het Belgische Munthuis zien we regelmatig fonkelnieuwe munten en uitgiften. Steeds vaker zijn die van ‘Proof’-kwaliteit. Proof is de hoogste kwaliteit die de munttechniek op dit moment kan realiseren. Een munt van deze hoge kwaliteit wordt ook wel de “Verzamelaarseditie” genoemd. Maar wat is ‘Proof’ nu eigenlijk?



Hoe wordt een munt Proof?
Een Proof munt is altijd het resultaat van een heel zorgvuldige behandeling. Dat begint al met het maken en polijsten van de stempels, de hamers waarmee men de munten slaat. Die zorgen ervoor dat de hogere delen van de munt of de medaille mat zijn. De lage stukken moeten spiegelglad zijn.

De stempels voor deze munten worden bovendien veel minder vaak gebruikt dan bij munten met een gewone slag. Proof-munten en medailles worden per stuk geslagen. Na een slag neemt men de munt met handschoenen uit de pers. Men plaatst hem meteen in een capsule. De fabricage van Proof-munten is dus veel intensiever dan dat van circulatiemunten. Dat is één van de redenen dat ze vaak heel kleine oplagen hebben en dat maakt ze natuurlijk zeer gewild bij verzamelaars.

Hoe blijft een munt Proof
Een Proof-munt zit altijd in een capsule. Het is niet aan te raden ze daaruit te halen. Op vingers zit altijd wat lichaamsvet, zelfs na zorgvuldig handenwassen. Dat residu veroorzaakt een chemische reactie met de munt of medaille. Bovendien kun je, als je de munt of medaille los vasthoudt er krasjes op maken. In beide gevallen verliest hij zijn Proof-kwaliteit. Als u wilt dat uw kostbare munt of medaille Proof blijft, raad ik u aan om hem in zijn capsule te laten.

Sinds wanneer kennen we Proof-munten?
Pas in het laatste kwart van de vorige eeuw was de munttechniek zo voortgeschreden dat munten in proof-kwaliteit mogelijk werden. We kennen munten met deze kwaliteit dus nog maar kort. Vele beroemde gouden en zilveren munten zoals bijvoorbeeld Krugerrands en Maple Leafs worden tegenwoordig in twee kwaliteiten geslagen. Ze hebben een grote oplage in ongecirculeerde kwaliteit (BU) en heel kleine oplage als Proof. Tussen ongecirculeerd en proof zit dan ook een groot prijsverschil.