Het euroteken

We gebruiken vaak gedachteloos symbolen om munten aan te geven
Denkt u maar aan de tekens voor het Britse Pond (£) de Amerikaanse Dollar ($) of de Japanse Yen (¥). Van muntsymbolen weten we zelf niet meer hoe ze precies zijn ontstaan. Iemand is ooit een teken gaan gebruiken om de muntsoort aan te geven. Dat teken wordt in de loop van de tijd zo krachtig dat iedereen het gebruikt zonder er verder over na te denken. 

Het euroteken
Als muntliefhebber smul ik van dit soort zaken. Ik weet nog wel dat ik midden jaren 90 heel benieuwd was wat het symbool zou worden van onze Euro. Dat symbool zien we tegenwoordig dagelijks in onze portemonnee, maar natuurlijk ook in onze correspondentie. De tweemaal gestreepte E (€) is het algemeen aanvaarde teken voor de euro. Het staat op elk toetsenbord. Maar hoe is men tot dit symbool gekomen?

Belgische ontwerper van het Euroteken
De euro is de gemeenschappelijk munt van 19 landen van de Europese Unie en 3 landen in Europa die geen lid zijn van de Unie.  De behoefte aan een gemeenschappelijke munt ontstond met het groeien van de Europese Unie. Elk lid van de EU had daarvoor zijn eigen geld. Dat gaf veel gedoe in het betalingsverkeer tussen de landen. Men is toen tot de euro gekomen. Die munt moest ook een symbool hebben. Uiteindelijk is uit 30 ontwerpen het symbool gekozen dat we tegenwoordig allemaal kennen. 

We mogen er best trots op zijn dat dit bekende € symbool ontworpen is door onze landgenoot Alain Billiet. Zijn teken werd in 1996 gepresenteerd aan de wereld als het definitieve symbool voor de Euro.

De letter E, tweemaal gestreept
Billiet baseerde zijn teken op de Oudgriekse letter epsilon, in vertaling is dat een ‘E’. De eerste letter van ‘Europa’ is uiteraard ook een ‘E”. De twee evenwijdige strepen geven aan dat de munt een stabiele munt is. 

Het euroteken moest aan drie eisen voldoen: 1. Het moest direct naar Europa verwijzen, 2. Je moest het gemakkelijk kunnen schrijven en 3. Het moest er goed uitzien. Ik vind dat Billiet deze drie voorwaarden perfect heeft waargemaakt.