Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Het was wel alles goud wat er blonk in Como

Op school heb ik het gezegde geleerd: “Het is niet alles goud wat er blinkt”. Italiaanse arbeiders hadden een tegenovergestelde ervaring begin september. Ze ontdekten bij de sloop van een voormalige bioscoop in de stad Como in de kelder van het complex een gebarsten kruik van speksteen. Toen ze er voorzichtig een scherf van verwijderden, zagen ze honderden gouden munten blinken. Het was inderdaad alles goud wat er blonk! Ze zagen een schat die je als kind hoopt te vinden achter de perenboom in de tuin van jouw grootvader. Hij bevatte munten van de West-Romeinse Keizers Flavius Honorius, Valentinianus III, Libius Severus en de Oost-Romeinse Keizer Leo I. De West-Romeinen regeerden in de nadagen van hun Keizerrijk.

Er werden archeologen bij de vondst gehaald. Op een persconferentie zei de Italiaanse muntexpert Maria Grazia Facchinetti dat de munten vermoedelijk in rollen hadden gezeten, zoals dat tegenwoordig nog steeds gedaan wordt bij banken en financiële instellingen. Ze opperde dat ze misschien daardoor in zo een goede conditie waren.

Solidi
De munten zijn gouden solidi. Deze hoogwaardige munt werd geïntroduceerd door Keizer Constantijn de Grote in 309/310 na Chr. Hij heet solidus omdat hij veel werd gebruikt om soldaten mee te betalen. Het woord soldij voor het loon van een soldaat is afgeleid van solidus. Het goud voor deze munten kwam van de Romeinse belastingen die in de 4e eeuw in goud moesten worden betaald. De munten waren ook belangrijk voor het handelsverkeer omdat ze heel betrouwbaar waren vanwege hun hoge goudgehalte. Ze werden in het Oost-Romeinse Rijk zelfs geslagen tot in de 10e eeuw.

Particulier of bank?
Er is al geopperd dat de munten een soort bankdepot zouden zijn. Maar ze kunnen ook van een particulier zijn. Je had ook in die jaren puissant rijke mensen. Het is simpelweg niet duidelijk waarom ze verstopt zijn. Het is ook niet duidelijk waarom ze niet meer opgegraven zijn. Als je de regeerdata van de keizers op de munten bekijkt, is het aannemelijk dat de schat in 475 na Christus of vrij kort daarna is verstopt. Misschien wel om het geld veilig te stellen omdat de tijden zo onrustig waren. Italië werd bedreigd door vele invasies van volkeren op drift. 4 september 476 zette de Germaanse Generaal Odoakter de laatste West-Romeinse keizer Romulus Augustulus af. Hij riep zichzelf uit tot Rex Italiae: Koning van Italië.

Hoeveel is de schat waard?
De waarde van de schat is nog niet bepaald. In de Italiaanse media wordt gespeculeerd dat hij weleens miljoenen euro’s waard zou kunnen zijn. Overigens speelt in de waardebepaling ook nog mee welke keizer op een solidus is afgebeeld. De waardes kunnen uiteenlopen van enige honderden euro’s voor een algemener voorkomende solidus tot een paar duizend euro voor een zeldzamere.

De Italiaanse minister van Cultuur, Alberto Bonisoli , schreef op facebook: “We weten nog niet tot in detail wat de historische en culturele betekenis is van deze ontdekking.” Hij merkte op dat het gebied rijk is aan archeologische schatten. “De vondst vervult me met trots.”

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel