Zeldzame Euro's

Geen lid zijn van de Europese Unie, maar toch de euro als betaalmiddel voeren, kan dat eigenlijk? Om u meteen gerust te stellen, ja dat kan. Vier ministaten in Europa doen dat.

Wanneer is een land een ministaat?
De oppervlakte van een land bepaalt of het tot de ministaten wordt gerekend. In Europa is Luxemburg het grootste van de mini- of dwergstaten met een totale oppervlakte van 2586 km2. Maar eigenlijk vinden we in Europa Luxemburg een slag te groot om het als ministaat te bestempelen. Andorra, bijvoorbeeld, dat in grootte op Luxemburg volgt, heeft slechts een oppervlakte van 468 km2.

Europese ministaten
Naast Luxemburg kent Europa nog 6 ministaten. Dat zijn in volgorde van grootte: Andorra, Malta, Liechtenstein, San Marino, Monaco en Vaticaanstad. Van deze dwergstaten is alleen Malta volwaardig lid van de Europese Unie. Tot 31 december 2007 had het eiland de Maltese Lire als munteenheid. Vanaf 1 januari ging het over op de euro. Liechtenstein is de enige ministaat in Europa die geen euro voert.

Ministaten die geen lid zijn van de EU 
De ministaten Andorra, San Marino, Monaco en Vaticaanstad zijn geen lid van de Europese Unie. Het zier er naar uit dat ze dat ook niet snel zullen worden. Vaticaanstad kan geen lid worden omdat de “Stato della Città del Vaticano” geen democratie is. De Paus is de absolute heerser van Vaticaanstad.

De euro
Andorra, San Marino, Monaco en Vaticaanstad zijn binnenstaten. Andorra ligt in de Pyreneeën. Het grenst aan Frankrijk en Spanje. San Marino, Monaco en Vaticaanstad zijn enclaves, dat betekent dat ze helemaal door een ander land omringd zijn. Zo liggen San Marino en Vaticaanstad letterlijk in Italië en Monaco in Frankrijk. Deze 4 ministaten hadden al lang voor 2002 financiële verdragen met hun grote buren. Bij de invoering van de euro in de hun omringende landen op 1 januari 2002 bleven deze verdragen geldig. De 4 ministaten gingen dan ook zonder probleem over op de euro.

Verzamelaarsgeluk
Andorra, San Marino, Monaco en Vaticaanstad voeren eigen euromunten. Daar gaat mijn hart als munthandelaar en muntliefhebber sneller van kloppen. Deze munten zijn wereldwijd heel gegeerd. Ze komen uit landen die tot op vandaag een heel bijzondere status hebben behouden. Ze hebben relatief lage oplagen.  Ze zijn dan ook wereldwijd heel gegeerd. Als er nieuwe uitgaven zijn, verdwijnen die doorgaans razendsnel in muntverzamelingen over de hele wereld. Ze zijn om deze redenen ook zeldzaam. Ik feliciteer elke verzamelaar die het geluk heeft deze te verwerven.

Felbegeerde jaarsets
De 4 staatjes geven elk jaar een jaarset uit, met alle denominaties van hun euro’s van dat bewuste jaar. Af en toe kan Het Belgische Munthuis u een dergelijke set aanbieden. Als u in deze munten geïnteresseerd bent, is het dan zaak niet te lang te wachten met bestellen. Ze vliegen meestal nog sneller de zaak uit dan we ze hebben kunnen aanschaffen!