Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

150 jaar geleden in 1868 rolde de laatste Spaanse Escudo uit de muntpers

In mijn werk als directeur van Het Belgische Munthuis zijn internationale contacten heel belangrijk. Ik merk bijvoorbeeld dat collega’s van Staatsmunten graag luisteren naar voorstellen die hun klanten doen. Het Belgische Munthuis en ons moederbedrijf SamlerHuset onderhouden warme contacten met de officiële Spaanse Koninklijke Munt, de Real Casa de la Moneda te Madrid. Dit eerbiedwaardige instituut is sinds 1869 de Staatsmunt van Spanje.

2018 - 150 jaar na de laatste Spaanse Escudo
Twee jaar geleden kwam in de gesprekken tussen SamlerHuset en de Casa de la Moneda naar voren dat in 1868 de laatste Spaanse Escudo’s werden geslagen. In 2018 is dat 150 jaar geleden: was dat geen aanleiding voor een ultiem munten-feestje? Ik zag meteen mogelijkheden. Als muntliefhebber ben ik ook altijd geïnteresseerd in munten uit de geschiedenis.

De Spaanse escudo is een legendarische munt met een lange stamboom. ‘Onze’ keizer Karel V (1500-1558) was van 1506 tot 1555 Heer van de Nederlanden. Van 1516 tot 1556 was hij als Karel I ook Koning van Spanje en haar overzeese bezittingen. Hij heerste over een rijk waar de zon nooit onderging. In 1537 introduceerde hij de gouden Escudo. Escudo betekent schild in het Spaans. De Spaanse Escudo’s volgden het voorbeeld van de gouden Franse Écu. Dit Franse ‘schild’ heet zo omdat er een wapenschild op staat van de Franse Koning Frans I. De Spaanse eEscudo heeft zich weten te handhaven van 1537 tot 1869: 332 jaar!

Groot ‘Spaans’ nieuws op de World Money Fair 2018
Ik trof mijn Spaanse collega’s weer in februari van dit jaar op de World Money Fair in Berlijn. Deze toonaangevende muntenbeurs is de ontmoetingsplaats voor munthandelaren, muntliefhebbers en Munthuizen van over de hele wereld. Op de beurs wissel je ideeën uit, zie je munten die net zijn uitgekomen. Hoor je de plannen die de Munthuizen hebben voor nieuwe uitgiften.

De mensen van de Real Casa de Moneda hadden groot nieuws voor me. Ze volgden onze suggestie op voor een eerbetoon aan de Spaanse Escudo, 150 jaar nadat de laatsten waren geslagen. Ze brengen in 2018 vier herinnerings-Escudo’s uit. Het zijn een munt van 1 Escudo, een van 2 Escudo’s, een van 4 en een van 8 Escudo’s.

Van Escudo naar Euro
Wat ik zelf heel creatief vind van de Spanjaarden, is dat ze in deze munten een verbinding hebben gemaakt tussen de historische munten en onze Euro-tijd. De 1 Escudo-munt is gebaseerd op een munt van Koning Ferdinand VI van Spanje uit 1659. De waarde van 1 Escudo is vertaald naar 50 Euro. De 2 Escudo is gebaseerd op een munt van 4 Escudo’s uit 1607 van Philips III. Die heeft een waarde gekregen van 100 Euro. De derde is ontleend aan een 4 Escudo van ‘onze’ Philips II uit 1556-1598 met een hedendaagse waarde van 200 Euro. De vierde munt is geslagen naar een munt van Philips V uit 1719. Die is 400 Euro. De munten volgen verder precies het ontwerp van de munten uit 1556-1598, 1607,1659 en 1719.

Deze 4 munten zijn van puur goud: 999/1000, 24-karaats. Dat is een hoger gehalte dan de originele munten hadden. Ze zijn bovendien Proof, de hoogste kwaliteit die de huidige munttechniek vermag. Deze verfijning was in de tijd van de voorbeeldmunten simpelweg niet mogelijk. De oplage is heel laag: 2500 exemplaren voor de 1 Escudo, 2000 voor de 2, 1500 voor de 4 en 1000 voor de munt van 8 Escudo’s. Deze munten zijn al collectorsitems op het moment dat ze worden geslagen.

Ik ben er trots op dat de Spaanse Koninklijke Munt ons, Het Belgische Munthuis, een aantal van deze munten heeft gegund. In de nabije toekomst kunt u ze bij ons bestellen. Wij gaan ze per stuk voor u aanbieden maar u kunt ze ook in een set aanschaffen. Ik verheug me persoonlijk u deze munten te kunnen leveren. Ze tillen absoluut uw verzameling op een hoger plan. Ik ben er zeker van dat deze Escudo’s tot de topstukken van 2018 zullen gaan horen!

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel