Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

15 augustus 1769 Napoleon Bonaparte geboren

Een tijdje geleden kreeg ik een gouden 20 Francs-munt van Napoleon Bonaparte uit 1803 op mijn bureau. Ik realiseerde me met een schok dat Napoleon in 1803 pas 34 jaar oud was. Een jaar later bekroonde hij letterlijk zijn carrière. Op 2 december 1804 zette hij zelf in de Notre Dame in Parijs de gloednieuwe Franse keizerskroon op zijn hoofd. Daarna kroonde hij zijn echtgenote Josephine ook eigenhandig tot Keizerin der Fransen. Paus Pius VII enigszins tegen zijn zin uit Rome naar Parijs gekomen, keek lijdzaam toe. Steeds als ik een afbeelding zie van het wereldberoemde schilderij van Jacques Louis David over Napoleons kroning, valt me op hoe de triomfantelijkheid van de Corsicaan van het doek spat. Het schilderij toont de ongegeneerd zijn succes en de daaruit voortvloeiende rijkdom.

Geniaal hervormer

Nu wil ik de eerste Keizer der Fransen niet te kort doen. Zijn opgang was heel groot en belangrijk. In onze tijd hoor je nog wel eens een verhaal hoe iemand het van krantenjongen tot miljonair heeft geschopt. Dat is dan vaak een relaas van hoe iemand het tot persoonlijke rijkdom heeft gebracht. Napoleon stijgt daar ver bovenuit. Ik durf met een gerust hart te zeggen dat hij de wereld heeft veranderd. Hij hervormde de maatschappij ingrijpend. Om bij de munten te blijven: zijn gouden muntstukken van 20 Francs zijn door heel veel landen nagevolgd als voorbeeld voor hun eigen gouden munten. Napoleon maakte ook mogelijk dat mensen op basis van hun persoonlijke talent en kunnen vooruit konden komen in de wereld. Hij bracht zo het ideaal in de praktijk van de Franse revolutie dat alle mensen gelijk zijn.

249 jaar geleden: geboorte Napoleone di Buonaparte

Napoleon werd 249 jaar geleden op 15 augustus 1769 op het eiland Corsica geboren. Hij was de tweede zoon van Carlo di Buonaparte en jonkvrouwe Letizia Ramolino. Corsica was in 1768 onder Frans bewind gekomen. De Buonaparte familie stamde uit Genua. Carlo werd in 1771 in de Franse adelstand opgenomen. Zoon Napoleone verfranste de familienaam tot Bonaparte. Napoleone werd Napoléon. Zijn hele leven sprak hij met een sterk Corsicaans accent.

Jeugd

Vader Carlo stierf al in 1785 op 38-jarige leeftijd aan maagkanker. Napoleon overleed in 1821 aan dezelfde aandoening. Moeder Letizia bleef op 35-jarige leeftijd achter met 8 kinderen die ze in kommervolle omstandigheden moest opvoeden. Carlo di Buonaparte had wel in 1778 een beurs geregeld voor de negenjarige Napoleon voor een schoolopleiding in Frankrijk. De jongen ging eerst naar Autun om goed Frans te leren. Daarna volgde hij de Militaire school in Brienne.

Opgang en val

In 1785 studeerde hij als 16-jarige vervroegd af aan de École Militaire in Parijs als artillerieofficier. In de 30 jaar tussen 1785 en 1815 voerde zijn leven hem van tweede luitenant naar opperbevelhebber en Keizer van Frankrijk tot zijn definitieve ondergang bij de Slag van Waterloo in 1815. Zowel zijn opgang als zijn neergang waren spectaculair. Ik sluit me aan bij de mensen die Napoleon zien als de belangrijkste man van zijn tijd en vermoedelijk ook van de hele 19de eeuw.

Voor de verzamelaars en liefhebbers

Het Belgische Munthuis heeft een bijzondere reeks uitgiften over Napoleon. Die beveel ik u van harte aan. Wij hebben er veel aandacht aan besteed. Op elke uitgifte staat een beroemd schilderij met Napoleon op de voorzijde. Ook de kroning van Napoleon van David, waar ik het hierboven over had, is op een aflevering afgebeeld. Onze Klantenservice vertelt u er graag alles over. Vraagt u de dienst eens via telefoonnummer 078 / 790 002 (lokaal tarief) of via e-mail: info@munthuis.be.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel