Koning Boudewijn

25 jaar geleden werd ons land op 31 juli opgeschud door het onverwachte overlijden van Koning Boudewijn. Ik herinner me de beelden van de lange rijen een paar dagen later voor het Koninklijk Paleis in Brussel. Bedroefde landgenoten kwamen persoonlijk afscheid nemen van de geliefde Koning. Ik zag op tv hoe bij zijn uitvaart op 7 augustus 1993 een duidelijk aangedane Will Tura “Hoop doet Leven” zong en “Ik mis je zo”. Steeds als ik deze liedjes opnieuw hoor, ben ik weer ontroerd. Tura voerde “Hoop doet Leven” in 2014 ook uit op de begrafenis van Koningin Fabiola, de echtgenote van Koning Boudewijn. De Koningin had daar bij leven om gevraagd. Tijdens de uitvaart van Boudewijn zong José van Dam, de bekendste Belgische klassieke zanger, het lied van Bach: “Bist du bei mir”. Ook dat raakte me diep. De dienst toonde ook hoe Boudewijn met zijn volk verbonden was geweest. Hoe hij meeleefde met de minderbedeelden van ons land.

Tragisch persoon

Er hing altijd een floers van tragiek rond Boudewijn. Hij was 4 jaar toen zijn grootvader Koning Albert I verongelukte. Een jaar later stierf zijn moeder, de nog steeds geliefde Koningin Astrid, bij een auto-ongeluk in Zwitserland. In 1940 moest zijn vader, Koning Leopold III, met ons leger capituleren voor de Duitsers. In 1950 moest hij als Koninklijke Prins zijn vader vervangen als staatshoofd. In 1951 was zijn jeugd definitief voorbij toen hij onze vijfde Koning der Belgen werd. In 1960 vond hij geluk toen hij met de Spaanse gravin Fabiola de Mora y Aragón trouwde. Helaas kreeg het Koninklijke paar geen kinderen.
Traditioneel gold tijdens de regering van Boudewijn dat elk 7de kind in een Belgisch gezin een petekind van de Koning was.

Abortuswet

Boudewijn en Fabiola waren diep gelovig. Dat speelde een rol toen Boudewijn in 1990 verklaarde dat hij door gewetensbezwaren de abortuswet niet kon ondertekenen. Minister-president Wilfried Martens bedacht toen als oplossing dat het de Koning feitelijk onmogelijk was om te regeren. In een dergelijk geval kan de regering een wet ondertekenen. Aldus gebeurde.

Koning Boudewijn is opgevolgd door zijn broer Albert die van 1993 tot 2013 onze zesde Koning was. Onze huidige Koning Filip is de oudste zoon van Albert II en de neef van Boudewijn.

Symbool van België

Algemeen is men van mening dat Koning Boudewijn in de 42 jaren van zijn Koningschap zijn taken nauwgezet en met een groot plichtsbesef heeft vervuld. Hij is van rust brengende invloed geweest in onze vaak woelige politiek. De Koning was het symbool van wat ons land tot één natie maakt. Hij verbond in zijn persoon heel België: onze Vlaamssprekende, Waalssprekende en Duitssprekende landgenoten. Koning Albert II en Koning Filip hebben deze belangrijke taak voortgezet.

Het Belgische Munthuis eert Koning Boudewijn ook na 25 jaar in onze reeksen De Koninklijke Dynastie van België in zwaar vergulde Crown size-uitgiften, De Koninklijke Stamboom van België in Kleinste Goud, en De Koninklijke Dubbelportretten in Goud. Onze klantendienst geeft u graag antwoord op alle vragen over deze reeksen. Onze website: www.munthuis.be. geeft u ook informatie over onze nieuwste uitgiften en munten. U kunt ons ook een e-mail sturen met een verzoek of een vraag over onze munten en medailles, uiteraard ook over de uitgiften met Koning Boudewijn.