Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Nelson Mandela, 1918-2018

Nelson Mandela! Alleen al de naam van deze grote Afrikaanse staatsman vervult me met eerbied. Mandela is het symbool van het verzet tegen het onmenselijke systeem van de Zuid-Afrikaanse apartheid. Hij wilde dat na jaren, ja zelfs eeuwen van onderdrukking de zwarte bevolking van zijn land eindelijk als volwaardige burgers zouden worden erkend. Daar heeft hij alles voor over gehad, tot de kans op een veroordeling tot de doodstraf aan toe.

Als ik zijn leven bekijk en vooral tot zijn vrijlating op 11 februari 1990 dan zie ik voor me een zachtaardige en zachtmoedige man die voor de duvel niet bang was. Een man die stond voor zijn idealen. Een man die nooit heeft opgegeven. Hij overleefde 28 jaar gevangenschap zonder ook maar iets van zijn principes op te geven.

In 1994 werd hij de eerste democratisch gekozen president van een Zuid-Afrika dat mede en vooral door zijn toedoen de apartheid ook officieel had afgeschaft. Ik heb niet de illusie dat ik in deze blog het leven van Nelson Mandela compleet zou kunnen beschrijven. Ik beperk me tot het noemen van een aantal belangrijke tijdstippen in zijn leven. Dat zijn er zo veel dat ik er een selectie uit moet maken.

In 2018 kunnen we 3 belangrijke data herdenken uit het leven van Mandela. Op 18 juli 2018, dus 100 jaar geleden werd hij geboren in de Zuid-Afrikaanse provincie Oostkaap. Zijn vader was een stamhoofd van de Ixhiba-clan, verwant aan een Koninklijke familie in het gebied, de Thembu. Dankbare Zuid-Afrikanen noemden Mandela ook wel Madiba. Deze titel wordt vooral aan gerespecteerde en oudere mannen gegeven. Je moet wel een soort vertrouwensrelatie hebben met een ‘Madiba’ wil je iemand zo aanspreken. Nelson Mandela was de Madiba van Zuid-Afrika.

Het tweede Mandela-jubileum dat we dit jaar vieren is de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Mandela in 1993, in 2018 dus 25 jaar geleden. Mandela kreeg de Nobelprijs samen met zijn voorganger de blanke Zuid-Afrikaanse president Frederik Willem de Klerk. Het Nobelprijscomité schreef dat beiden de prijs kregen “wegens hun werk voor de vreedzame beëindiging van het apartheidsbewind en voor het leggen van een fundament voor een nieuw, democratisch Zuid-Afrika”. Mandela heeft er zeer zeker mede voor gezorgd dat de overgang van Zuid-Afrika van de wrede, rigide en onrechtvaardige apartheid naar een democratische open maatschappij zonder bloedvergieten is verlopen.

Als laatste kunnen we in 2018 herdenken dat de grote Afrikaanse Staatsman 5 jaar geleden in 2013 overleed. Hij is 95 jaar geworden, ondanks de vele moeilijkheden die zijn leven overspoelden. De man zelf is er niet meer helaas. We kunnen proberen de verdraagzaamheid na te volgen die hij zijn hele leven heeft uitgedragen.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel