Euro's verzamelen

We zijn vanaf 1 januari 2018 alweer 16 jaar ‘in’ de Euro. Ik denk nog wel eens met weemoed terug aan onze mooie Belgische Franken. Zeker als ik een Euro-bankbiljet vast heb, besef ik vaak hoe fraai onze Belgische Frank-biljetten waren. Ik weet ook dat de overgang van een groot aantal Europese landen naar de gemeenschappelijke Euro zeker een van de belangrijkste gebeurtenissen op geldgebied in eeuwen is geweest.

De tijd vlak voor het invoeren van de euro

Nu heb ik wel eens gelezen dat grote veranderingen hun schaduw lang vooruitwerpen. Dat gaat zeker op voor de tijd voor de invoering van de Euro. In Europa beleefden we vanaf 1979 het verschijnsel van de Ecu, de European Currency Unit; losjes vertaald: Europese betaalmiddel-eenheid. Nu kende ik de Ecu eigenlijk alleen uit de economielessen van school.

De Ecu

De Ecu was een korfmunt, een financieel rekeningmiddel. In het mandje van de Ecu zaten vanaf 1979 de Duitse Mark, de Franse Frank, de Britse Pond, de Italiaanse Lire, de Nederlandse Gulden, de Belgische Frank, de Deense Kroon, de Ierse Pond en de Luxemburgse Frank en wat later nog de Griekse Drachme en de Spaanse Peseta en de Portugese Escudo. Deze valuta’s bepaalden elk voor een bepaald percentage de waarde van de gezamenlijke Ecu. In 1999 verving de Euro de Ecu. 1 Euro was ongeveer 1 Ecu waard. Tot 1 januari 2002 kon je de Euro alleen op betaal- en spaarrekeningen gebruiken. Vanaf die datum verving hij de oude betaalmunten van de deelnemende landen. Vanaf 1 januari 2002 hadden we ook ‘echte’ Euromunten en bankbiljetten.

De Ecu heeft niet bestaan als munt die je kon gebruiken om bijvoorbeeld in een winkel iets mee te kopen. Toch heeft België een tijd Belgische Ecu-munten geslagen. Eerlijk was ik verbaasd over het aantal toen ik in de muntalmanak nakeek hoe dat ook al weer zat met ‘onze’ Ecu’s.

Ik telde ik tot mijn verbazing maar liefst 22 Belgische Ecu-munten. Tussen 1987 en 1998 waren dat 5 types van 5 Ecu’s, 3 van 10, 2 van 20, 1 van 25, 8 van 50 en 1 van 100 Ecu’s. 11 van deze Ecu-munten waren van puur goud. Ze wogen 1/10, 1/5, 1/4, 1/2 en 1 Troy ounce.

Onze zilveren en gouden Euro-herdenkingsmunten

Deze Ecu-munten waren niet bedoeld voor het betalingsverkeer. Het waren herdenkingsuitgiften. In die zin waren het de voorlopers van onze hedendaagse Belgische Euro-herdenkingsmunten. Die hebben het gehalte aan edelmetalen van onze Ecu-munten overgenomen. Voor onze zilveren herdenkings-euro’s is dat 925/1000, die zijn dus van Sterling zilver. Onze gouden Belgische herdenkings-euro’s hebben een gehalte aan goud van 999/1000, die zijn dus van 24 karaat, dat wil zeggen van puur goud.

De eerste Belgische zilveren herdenkings-euro was in 2002 een 10 Euro-munt van Luc Luycx over 50 jaar Noord-Zuid verbinding. De eerste gouden Belgisch herdenkingsmunt verscheen ook al in 2002. Het ontwerp van Willem Vis en Luc Luycx was opgedragen aan de ‘oprichters van Europa’, Konrad Adenauer, Robert Schuman en onze Paul Henri Spaak. De nominale waarde van deze munt was 100 Euro. Ze zijn -gelukkig voor ons muntliefhebbers en -verzamelaars - gevolgd door vele magnifieke Belgische herdenkings-euro’s in zilver of in goud.