Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

La Monnaie de Paris herdenkt de 100ste verjaardag van de wapenstilstand van 1918 met een  50 euromunt van puur, fairmined goud

11 november 1918: de wapenstilstand beëindigt de Groote Oorlog

De eerste Wereldoorlog woedde van 1914 tot 1918. In het bos van Compiègne in Noord-Frankrijk ondertekenden Duitsland en de geallieerden op 11 november 1918 de wapenstilstand. Dat gebeurde in het restauratierijtuig van een Franse trein in de aanwezigheid van de Franse maarschalk Foch, de geallieerde opperbevelhebber. Het staakt-het-vuren ging dezelfde dag, 11-11-1918, in om 11 uur in de ochtend.

Vier jaren vol enorme verwoestingen en vooral vol groot menselijk leed waren voorbij. Wij herdenken in België elk jaar op 11 november deze wapenstilstand. Sinds de twintiger jaren van de vorige eeuw is 11 november een nationale feestdag bij ons. Ook Frankrijk heeft op deze datum een nationale feestdag. Net als wij herdenken de Fransen dan dat ze hebben gezegevierd in de Eerste Wereldoorlog. Ook staan ze stil bij de vele slachtoffers die hun leven gaven voor het vaderland, bij de gewonden en bij de rouwende achterblijvers.

De bleuet

Traditioneel legt de president van de Franse republiek op 11 november een krans bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc du Triomphe in Parijs. François Hollande, president van 2012-2017, droeg bij deze plechtigheden een gestileerde bleuet op de linker revers van zijn colbert. De bleuet is de Franse herdenkingsbloem voor de eerste Wereldoorlog. President Macron zet dit gebruik voor.

Joaquin Jimenez

De Franse staatsmunt, Monnaie de Paris, brengt in 2018 ter herdenking van 100 jaar wapenstilstand een puur gouden munt uit met een nominale waarde van 50 euro. Het ontwerp is van Joaquin Jimenez, hoofdgraveur van de Monnaie de Paris. Hij ontwerpt al sinds 1992 munten voor de Franse Munt.

De puur gouden Franse 50-euromunt herdenkt de wapenstilstand van 11 november 1918.
Jimenez heeft de 50 euro-herdenkingsmunt voorzien van vele vredessymbolen. Op beide zijden vliegen vredesduiven. Op de voorzijde staat een Franse korenbloem, een bleuet, als symbool voor de Franse slachtoffers. De bloem is in het gezelschap van een klaproos, de herdenkingsbloem voor de Engelssprekende strijders. Ook op de voorzijde blaast een trompetter het eindsignaal voor de oorlog. Zijn maat legt zijn geweer weg. Een opkomende zon symboliseert het ontstaan van de vrede. Joaquin Jimenez voorzag ook de keerzijde van de munt van vredessymbolen. Een soldaat laat er een duif op los. Zij vliegt naar de vrijheid samen met een vlucht met meer duiven.

Fairmined goud!

Deze Franse herdenkingsmunt 2018 is puur goud, 999/1000, 24-karaats. Dat is op zich al bijzonder, maar helemaal bijzonder is dat deze munt is geslagen van volledig fairmined goud. Dat is goud waar een zelfstandige werkende goudzoeker vooral in arme landen een goede, eerlijke prijs voor heeft gekregen. Dat heeft tot gevolg dat ook deze goudzoekers op veel veiliger en milieuvriendelijkere wijze hun goud kunnen winnen. Dat is goed voor hun eigen omgeving en uiteindelijk ook voor de hele planeet. Het is een hoopvol teken en een belangrijk signaal voor de minderbedeelden in arme, goud producerende landen dat een belangrijk Westers staatsorgaan als de Monnaie de Paris fairmined goud inzet voor een toonaangevende herdenkingsmunt zoals deze 50 euro 2018.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel