Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Vrijdag 10 mei 1940: de 2e Duitse invasie in ons land in 26 jaar

Deze week bladerde ik de maand mei door in mijn agenda. Bovenaan de bladzijde voor 10 mei stond:
10 mei 1940: Duitse inval in België en Nederland, begin Tweede Wereldoorlog. Ik besefte met een schok dat de Duitse overrompeling van ons land dit jaar 78 jaar geleden is. Als je bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog als Belgische soldaat 18 jaar was, mag je je nu verheugen in de zeer gezegende leeftijd van 96 jaar. Er zullen niet veel Belgen meer zijn die in 1940-1945 onder de wapenen waren.

Ik heb het geluk dat ik lang na de Tweede Wereldoorlog ben geboren. Ook mijn vader is na het einde van de oorlog geboren. Mijn jeugd, tienertijd en volwassenheid speelden en spelen zich af in volle vredestijd. Nu ik dit opschrijf, realiseer ik me pas goed hoe bevoorrecht ik ben en velen met mij in België en het grootste deel van Europa. Wij leven al bijna 8 decennia lang in vrede in ons mooie land.

De Groote Oorlog

De Tweede Wereldoorlog was de oorlog van mijn grootvader, zoals de Groote Oorlog van 1914-1918 de oorlog van mijn overgrootvader was. Dit jaar herdenken we op 11 november dat op deze dag precies 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog stopte. Die begon voor ons land toen op 4 augustus 1914 de Duitse Keizerlijke troepen bij Gemmenich ons land binnenmarcheerden. Koning Albert trok zich pas op 12 oktober 1914 met zijn leger terug op het laatste stukje vrij België achter de IJzer. Ze hielden er onder grote opofferingen stand tot de wapenstilstand van 11 november 1918.

Tweede Wereldoorlog

De tweede Duitse inval in ons land vanaf 10 mei 1940 had een heel ander verloop dan die van 4 augustus 1914. Op deze vrijdag in de lente van 1940 vielen de Duitsers Nederland en België aan. Na het bombardement van Rotterdam op 13 mei 1940 capituleerde Nederland op 15 mei 1940. Koningin Wilhelmina en haar regering vluchtten naar Engeland.

18 daagse veldtocht

Koning Leopold nam al in 1939 het opperbevel over de Belgische krijgsmachten op zich. Hij volgde daarmee in het voetspoor van zijn vader Koning Albert I in 1914. 18 dagen later zag hij in dat de situatie waarin hij en zijn manschappen verkeerden hopeloos was. Hij capituleerde op 28 mei 1940 voor de Duitse overmacht. Het laatste wapenfeit van ons leger was het dekken van de Engelse terugtocht uit Duinkerke, Oostende, Nieuwpoort en de Panne. Leopold III besloot in België te blijven bij zijn soldaten. Ons volk waardeerde dat in hem.

10 mei 1940 was de eerste dag van een zware beproeving voor ons land. Ik vind het nog steeds een dag om te herdenken.

 

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel