Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

19 april 1839: De stijfhoofdige Willem I buigt het hoofd en erkent België eindelijk als staat!

Elk jaar weer opnieuw sta ik op 19 april graag stil bij een bijzonder moment in onze geschiedenis. Op die dag in 1839 erkende Nederland ons definitief als zelfstandige staat. In 2018 is dat 179 jaar geleden. Van 1815 tot 1830 hoorden we bij het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden onder de Oranjevorst Willem I. Deze Willem werd op 21 september 1815 in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. Het Congres van Wenen verhief in 1815 Luxemburg tot Groothertogdom met hem als de eerste Groothertog. Het Congres accepteerde in dat jaar ook Willem als Koning van de Verenigde Nederlanden.

1830

In 1830 waren we in België het autoritaire bewind van de Koning beu. Ons land scheidde zich af van het Noorden. We gingen voortaan verder als de onafhankelijke staat België. Willem I toonde zich een slecht verliezer. Hij peinsde er niet over ‘zijn’ Zuidelijke Nederlanden op te geven. Frankrijk, Groot-Brittannië, Pruisen, Oostenrijk en Rusland erkenden België eind december 1830 op de Conferentie van Londen wel als onafhankelijke staat. Voorwaarde was dat het nieuwe land strikt neutraal zou blijven in Europa. Zo wilde men voorkomen dat wij ons zouden aansluiten bij Frankrijk. Het schrikbeeld dat de Franse staat zich weer zou willen uitbreiden zoals onder Napoleon I zat er in 1830 nog diep in bij de mogendheden.

België neutraal

De neutraliteit van ons land heeft nog een belangrijke rol gespeeld bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Juist omdat België strikt neutraal was, schoten Engeland en Frankrijk ons te hulp bij de Duitse inval op 4 augustus 1914. Koning Albert I gebruikte in 14-18 het principe van de Belgische neutraliteit als argument om zijn leger buiten de verwoestende slagen bij Ieper en Passendale te houden.

1839

U merkt hoe voor mij het ene historische feit het andere oproept. Maar laat ik teruggaan naar 19 april 1839. De koppige, ja zelfs halsstarrige Willem I weigerde het verdrag te tekenen dat voortkwam uit de Londense Conferentie van 1830. Pas in 1833 kwam er een wapenstilstand. Willem I erkende pas in 1839 België als een onafhankelijke staat. Dat heeft hij ongetwijfeld tandenknarsend gedaan. Ons land was op 19 april 1839 helemaal bevrijd van alle beslommeringen met Nederland.

U begrijpt dat ik het de moeite waard vind om de 19de april als een bijzondere dag onder uw aandacht te brengen. Voor ons mooie België begon in 1839 op deze dag een heel profijtelijke periode van bijna 75 jaar onbedreigde vrede. Die liep pas af bij de Duitse inval op 4 augustus 1914.

Onze reeks Koninklijk Belgisch Goud van Weleer

In 1839 was Leopold van Saksen-Coburg-Gotha al 8 jaar Koning der Belgen. Ik ben er trots op dat het Belgische Munthuis een reeks heeft met een originele gouden 20 Frank van Leopold I uit 1865. De begaafde Belgische medailleur Leopold Wiener leverde een meesterwerk af met het fraaie portret van Leopold I op de voorzijde van de munt. Deze gouden 20 Frank 1865 heeft een ereplaats in onze vlaggenschipcollectie: Koninklijk Belgisch Goud van Weleer.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel