Herdenkingsmunt Groote Oorlog

Frankrijk herdenkt in 2018 met een 2 Euro Herdenkingsmunt dat in 1918, dus 100 jaar geleden, de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de munt staat een fraai gestileerde “bleuet” een korenbloem. Met de “bleuet” herdenken de Fransen de soldaten en de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en van alle oorlogen in de wereld alsook de slachtoffers van terrorisme. Wist u dat ons mooie België een eigen herdenkingsbloem heeft voor de Eerste Wereldoorlog? Wij hebben het wonderschone madeliefje. De Engelssprekende landen gebruiken de felrode klaproos, de poppy, om de gevallenen en de slachtoffers van oorlogen te herdenken. Deze bloemen bloeien allen op moeilijke plaatsen, op grond die zwaar gehavend is door het oorlogsgeweld. Ze groeien ook op plaatsen waar slachtoffers van oorlogen zijn begraven.

De madelief - onze eigen Belgische herdenkingsbloem

In de Eerste Wereldoorlog sloten sommige van onze Belgische soldaten achter de IJzerlinie een madeliefje in bij hun brieven naar huis. Verrassend veel van deze bloemetjes zijn met de brieven bewaard gebleven. Na de oorlog werd het madeliefje bij ons het symbool om de strijders en de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Na de Tweede Wereldoorlog verwaterde dit gebruik. De stadsarchivaris van Nieuwpoort, Walter Lelièvre, herinnerde ons aan onze eigen herdenkingsbloem. Ik neem mijn hoed diep voor hem af! De provincie Limburg gebruikt de madelief in 2018 als symbool voor de 100ste herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918.

De blauwe korenbloem - le Bleuet de France

Van 6 tot 9 september 1914 woedde in Noord-Frankrijk de Slag bij de Marne. Na afloop groeiden alleen nog korenbloemen, madeliefjes en klaprozen op het slagveld. Twee Franse dames die zich bekommerden om de gewonde Franse soldaten, kregen al in 1915 het idee om de korenbloem tot symbool te maken voor de Franse strijd tegen de Duitse inval. De Franse president François Hollande droeg een bleuet bij de jaarlijkse herdenkingen van de wapenstilstand op 11 november. Zijn opvolger Emmanuel Macron doet dat ook.

De klaproos - poppy - als Engelse herdenkingsbloem

De klaproos, de poppy, is het overbekende symbool in Engelssprekende landen om de soldaten en de slachtoffers van WWI en tegenwoordig ook van alle oorlogen te herdenken. Het dragen van een gestileerde klaproos is ongetwijfeld gestimuleerd door het beroemde gedicht van John McCrea ‘In Flanders Fields’. Het vertelt over de klaprozen die in de velden van Vlaanderen groeien op de graven van de soldaten. Het gebruik om een gestileerde klaproos te dragen op 11 november begon kort na de oorlog in de Verenigde Staten. Tegenwoordig is het algemeen gebruik in de Engelssprekende landen die deel hebben genomen aan de Eerste Wereldoorlog. Steeds meer mensen bij ons dragen ook een gestileerde klaproos op 11 november.


Al in de oorlog verschenen in Frankrijk ansichtkaarten waarop deze 3 ‘slagveldbloemen’ staan afgebeeld in de volgorde van de rood-wit-blauw kleuren van de Franse vlag. Ze benadrukken op deze subtiele wijze stilzwijgend de afkeuring van de Duitse inval.